Redactie, TPO, 30 augustus 2024 – “Het is gewoon een ingewikkeld onderwerp. Daarom heeft het zo lang geduurd. Het gaat echt om iets belangrijks, en daar moet je de tijd voor nemen”, aldus premier Schoof in een korte verklaring na het overleg op het ministerie van Financiën.
De begroting wordt vrijdag formeel goedgekeurd in de ministerraad, waarna deze naar de Raad van State wordt gestuurd, meldt het ANP. De uiterste datum voor het opsturen van de begroting is 31 augustus. De definitieve begroting wordt vervolgens op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, openbaar gemaakt.
De top van het kabinet en de leiders van de vier coalitiepartijen voerden woensdagavond al urenlange gesprekken. NSC-leider Pieter Omtzigt gaf aan dat er informatie was uitgewisseld en dat donderdag verdere feedback werd gevraagd. De woorden van VVD-leider Dilan Yeşilgöz suggereerden aanvankelijk dat het overleg niet lang zou duren, aangezien ze tevreden was met de voorgestelde plannen van het kabinet.
Ondanks de verwachtingen bleek het overleg uiteindelijk veel langer te duren dan gedacht. Wat precies de oorzaak was van het verlengde overleg, is onduidelijk. Premier Schoof gaf aan dat er veel onderwerpen besproken zijn en dat er wellicht nog aanpassingen zijn gedaan om tot een definitief akkoord te komen.
Een van de belangrijke onderwerpen voor de coalitiepartijen was de lastenverlichting voor middeninkomens. Daarnaast speelden financiële tegenvallers zoals de belasting op vermogensrendement (box 3) een rol in de besprekingen.
Omtzigt benadrukte dat deze belasting dit jaar al meer dan 7 miljard euro bedraagt. Ook het vroegpensioen zou naar verluidt een discussiepunt zijn geweest.
Volgens premier Schoof was het kabinet donderdagmorgen al grotendeels tot een akkoord gekomen over de begroting. “Wij als kabinet hebben de puzzel gelegd,” zei hij, hoewel er nog enkele zaken waren die verder uitgewerkt moesten worden.
Tijdens de kabinetsformatie duurden de overleggen tussen de vier partijleiders ook regelmatig langer dan verwacht. De partijleiders Geert Wilders (PVV), Yeşilgöz (VVD), Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) hadden bijna zes maanden nodig om tot een hoofdlijnenakkoord te komen.
De coalitiepartijen kwamen overeen een extraparlementair kabinet te vormen, wat betekent dat er een grotere afstand is tussen kabinet en Kamer. Toch blijft overleg noodzakelijk, omdat de fractieleiders willen dat het beleid aansluit bij het eerder gesloten hoofdlijnenakkoord. Dit werd eerder op de dag bevestigd door minister van Financiën, Eelco Heinen (VVD).
Het langdurige overleg en het uiteindelijke akkoord onderstrepen de complexiteit en de symbolische betekenis van de begrotingsonderhandelingen. De betrokken partijen lijken vastbesloten om een evenwicht te vinden tussen hun eigen prioriteiten en de gemeenschappelijke doelen van het kabinet.
Nu het akkoord bereikt is, kan de aandacht zich richten op de presentatie van de begroting op Prinsjesdag. Het is afwachten hoe de plannen worden ontvangen door de Kamer en het publiek, maar het is duidelijk dat de coalitiepartijen klaar zijn om hun visie voor Nederland verder uit te werken.