Binnenland

Extra asielopvangplekken goedgekeurd om druk op Ter Apel te verminderen

30-08-2024 13:00

Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV). Foto @Martijn Beekman/Rijksoverheid

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft van het ministerie van Asiel en Migratie toestemming gekregen om tot zondag extra mensen te plaatsen in opvangcentra door heel Nederland. Deze maatregel is bedoeld om de druk op het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.

 

Redactie, TPO, 30 augustus 2024 – Een woordvoerder van het COA bevestigt het besluit en benadrukt dat deze tijdelijke oplossing moet helpen bij het verminderen van de problemen in Groningen, meldt het ANP.

De maatregel geldt niet voor opvangplekken voor minderjarige asielzoekers, de zogenaamde amv’s.

Volgens het ministerie zou de inzet van gemeenten bij het plaatsen van extra mensen al snel een paar honderd personen kunnen schelen.

Nederland beschikt over 89 reguliere asielzoekerscentra en 195 locaties voor (crisis)noodopvang, die allemaal bijdragen aan het totale opvangnetwerk.

Geen verplichting voor gemeenten

Het ministerie kan gemeenten niet verplichten om mee te werken aan deze maatregel; het is een “uiterst verzoek”. De hoop is dat deze dringende oproep gemeenten overtuigt om hun medewerking te verlenen, om te voorkomen dat er opnieuw juridische stappen worden ondernomen.

Het ministerie benadrukt de urgentie van de situatie en de noodzaak om snel actie te ondernemen.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel kampt al maanden met overbezetting. De afspraak is dat er niet meer dan 2000 mensen mogen overnachten, maar dagelijks verblijven er vaak tussen de 100 en 200 extra mensen.

Ondanks een dwangsom die het COA aan de gemeente Westerwolde heeft moeten betalen voor het overschrijden van deze limiet, heeft dit niet geleid tot verbetering.

Spreidingswet

Asielminister Marjolein Faber (PVV) heeft gesteld dat de extra doorplaatsingen vóór 1 september moeten plaatsvinden. Gemeente Westerwolde is voorbereid om opnieuw juridische stappen te ondernemen als het COA deze deadline niet haalt. De mogelijkheid om de maatregel direct te laten effect hebben, is nog onzeker.

Minister Faber heeft de mogelijkheid om gemeenten te dwingen asielzoekers op te nemen via de veelbesproken spreidingswet, maar ze heeft ervoor gekozen deze wet niet in te zetten.

De PVV was een van de grootste tegenstanders van de wet, en het nieuwe kabinet overweegt om de wet snel weer af te schaffen.

Lees ook: Totale dwangsom COA aan gemeente Westerwolde inmiddels opgelopen tot ruim 1 miljoen euro