Buitenland

Kremlin vertrouwt op veilig bezoek Poetin aan Mongolië

30-08-2024 13:10

Vladimir Poetin
Russische president Vladimir Poetin, Moskou, Rusland, donderdag 22 december 2022. Foto @Sergey Guneev/Sputnik/Kremli/AP.

Het Kremlin maakt zich geen zorgen over een mogelijke arrestatie van president Vladimir Poetin tijdens zijn bezoek aan Mongolië volgende week. Mongolië is aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC) en zou verplicht zijn om Poetin te arresteren, mocht hij het land binnenkomen.

 

Redactie, TPO, 30 augustus 2024 – Desondanks heeft Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov aangegeven dat er geen zorgen zijn over een aanhouding. Hij benadrukt de goede relatie met Mongolië, aldus het ANP.

President Poetin reist dinsdag naar Mongolië, zoals donderdag door het Kremlin is aangekondigd. Peskov verklaart dat het bezoek volledig is voorbereid en dat de Russische regering geen problemen verwacht.

De reis naar Mongolië volgt op eerdere situaties waarin Poetin vanwege het arrestatiebevel niet naar landen van het ICC kon reizen.

Illegale deportatie van Oekraïense kinderen

In maart vorig jaar heeft het ICC een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd wegens zijn rol in de illegale deportatie van Oekraïense kinderen. Sindsdien heeft Poetin geen landen bezocht die aangesloten zijn bij het strafhof, waaronder een geplande bijeenkomst in Zuid-Afrika die hij op het laatste moment heeft moeten afzeggen.

Daarnaast is Poetin uitgenodigd voor de inauguratie van de nieuwe Mexicaanse president Claudia Sheinbaum op 1 oktober.

Hoewel Oekraïne Mexico, dat ook lid is van het ICC, heeft verzocht om Poetin daar te arresteren, heeft de huidige president Andrés Manuel López Obrador dit verzoek afgewezen.