Binnenland

Minister Veldkamp naar Israël en Palestijnse gebieden

31-08-2024 11:17

Minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC)

Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) bezoekt zondag en maandag Israël en de Palestijnse gebieden. Dit is het eerste bezoek van een lid van het kabinet-Schoof aan de regio.

 

Redactie, TPO, 31 augustus 2024 – Veldkamp gaat in gesprek met zijn Israëlische ambtgenoot Israel Katz en de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Mustafa, meldt het ANP. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken betreft het een “kennismakingsbezoek”, hoewel Veldkamp beide leiders al eerder heeft ontmoet. Het is gebruikelijk dat een nieuwe minister snel na zijn aantreden belangrijke landen bezoekt.

De-escalatie

De gesprekken zullen vooral gaan over de oorlog in Gaza. Veldkamp zal bij zowel de Israëlische als de Palestijnse leiders aandringen op de-escalatie en een wapenstilstand in de Gazastrook. Daarnaast spreekt de minister met organisaties die actief zijn in Gaza en met familieleden van mensen die door Hamas zijn gegijzeld.

Mohammad Mustafa is sinds maart premier van de Palestijnse Autoriteit, die voornamelijk verantwoordelijk is voor het bestuur van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse Autoriteit heeft echter weinig invloed op de situatie in Gaza, waar Hamas sinds de aanval op Israël op 7 oktober 2023 de controle heeft.

Het vorige kabinet bracht na de aanval van 7 oktober al meerdere bezoeken aan Israël en de Palestijnse gebieden en pleitte toen ook voor de-escalatie. Het is nog onduidelijk of Veldkamp andere accenten zal leggen dan zijn voorganger, Hanke Bruins Slot.