Binnenland

Steeds meer Nederlanders in de bijstand

01-09-2024 14:14

Foto: Pixabay.

Het aantal Nederlanders dat een bijstandsuitkering ontvangt, neemt toe. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Eind juni 2024 ontvingen ruim 405.000 mensen een algemene bijstandsuitkering, een stijging van ruim 1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

 

Redactie, TPO, 1 september 2024 – De toename is opvallend, omdat het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen jaren juist afnam, meldt het CBS. Nu is het al vier kwartalen op rij dat dit aantal stijgt. De oorzaken hiervoor zijn divers en worden onderzocht. Mogelijke factoren zijn onder meer de stijgende kosten van levensonderhoud, veranderingen op de arbeidsmarkt en de gevolgen van de coronapandemie.

Niet alleen het totale aantal bijstandsgerechtigden neemt toe, ook binnen bepaalde leeftijdsgroepen is een stijging te zien. Zowel jongeren onder de 27 jaar als mensen van 45 jaar en ouder maken vaker gebruik van de bijstand.

Minder uitstroom

Naast een toename van het aantal instromers in de bijstand, is er ook sprake van een afname van het aantal uitstromers. Dit betekent dat minder mensen een baan vinden of andere mogelijkheden hebben om zelf in hun levensonderhoud te voorzien.