Binnenland

AP legt gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI miljoenenboete op

03-09-2024 10:28

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het Amerikaanse gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI een boete opgelegd van 30,5 miljoen euro. Daarnaast krijgt het bedrijf dwangsommen opgelegd die kunnen oplopen tot maximaal 5 miljoen euro. Clearview AI heeft zonder toestemming een database opgebouwd met miljarden foto’s van gezichten, waaronder ook foto’s van Nederlanders.

 

Redactie, TPO, 3 september 2024 – Clearview AI biedt gezichtsherkenningsdiensten aan voor inlichtingen- en opsporingsdiensten. Het bedrijf heeft een database met naar schatting meer dan 30 miljard foto’s, die via speciale scrapetechnologie van het internet worden gehaald, meldt het ANP.

Deze beelden worden vervolgens omgezet in unieke biometrische codes per gezicht, zonder dat de betrokkenen hiervan op de hoogte zijn of hun toestemming hebben gegeven.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, benadrukt dat dit soort praktijken ten strengste verboden zijn: “Gezichtsherkenning is een zeer ingrijpende technologie die niet zomaar op iedereen ter wereld mag worden toegepast.”

De toezichthouder maakt duidelijk dat deze technologie alleen in zeer uitzonderlijke gevallen door bevoegde instanties, zoals de politie, mag worden gebruikt.

Zware boetes bij gebruik diensten Clearview

Ook het gebruik van de diensten van Clearview is in Nederland niet toegestaan. Wolfsen geeft aan dat Nederlandse organisaties die toch gebruikmaken van Clearview, zware boetes van de AP kunnen verwachten. Dit strikte standpunt is bedoeld om de privacy van burgers te beschermen tegen ongeoorloofde biometrische surveillance.

Hoewel de AP niet precies kan zeggen hoeveel Nederlandse gezichten in de database van Clearview zijn opgenomen, waarschuwt de toezichthouder dat iedereen met foto’s op sociale media ervan uit moet gaan dat zij mogelijk in de database van Clearview staan.

De omvang van de verzamelde data doet vermoeden dat een aanzienlijk deel van de bevolking onvrijwillig in de database is opgenomen.

Meerdere landen beboeten Clearview

De mate waarin opsporingsdiensten gebruikmaken van Clearview’s diensten is onduidelijk. Het bedrijf beweert dat het zijn diensten alleen aanbiedt aan inlichtingen- en opsporingsdiensten buiten de Europese Unie. De AP startte haar onderzoek naar Clearview na een melding van de Nederlandse stichting Bits of Freedom, die opkomt voor digitale burgerrechten.

Toezichthouders in andere Europese landen, zoals Frankrijk, Italië en Griekenland, hebben Clearview inmiddels ook beboet, elk voor 20 miljoen euro.

De AP onderzoekt momenteel of het mogelijk is om de leiding van het bedrijf persoonlijk aansprakelijk te stellen, aangezien Clearview probeert de betalingen te ontwijken en doorgaat met de overtredingen. Clearview heeft geen bezwaar gemaakt tegen de boete en kan dus niet meer in beroep gaan.