Binnenland

Huurprijzen stijgen fors in juli: grootste toename in 30 Jaar

04-09-2024 09:38

Enkhuizen Dromedaris
Illustratiefoto @Shutterstock

De huurprijzen in Nederland zijn in juli aanzienlijk gestegen, de gemiddelde huurprijzen lagen 5,4 procent hoger dan in juli 2023. Dit markeert de grootste stijging sinds 1993, toen de huren met hetzelfde percentage toenamen. De forse verhoging van de huurprijzen is opvallend en zet huurders in het hele land onder druk.

 

Redactie, TPO, 4 september 2024 – Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral sociale huurwoningen zijn fors duurder geworden. Het CBS rapporteert dat woningcorporaties hun huren met 5,6 procent hebben verhoogd, terwijl andere verhuurders van sociale woningen 5,7 procent meer vroegen.

Deze stijging ligt dicht bij de maximale verhoging van 5,8 procent die door de overheid is toegestaan. Dit verklaart voor een groot deel de ongebruikelijk hoge stijging van de huurprijzen in deze sector.

Sociale sector maximale verhoging 5,8 procent

De mogelijkheid om huren in de sociale sector met maximaal 5,8 procent te verhogen, die sinds 1 juli van kracht is, is een belangrijke oorzaak van de sterke stijging, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen:

“Hiervoor waren huurstijgingen vaak aan de lage kant door de hoge inflatie, energieprijzen en de coronaperiode, zodat lage inkomens een hogere koopkracht hadden. Dit jaar is dat anders.”

Nieuwe huurcontracten vallen niet onder deze regels.

Vrije sector maximale verhoging 5,5 procent

Naast sociale huurwoningen heeft het CBS ook de huurprijsontwikkeling in de vrije sector onderzocht. Hier stegen de huurprijzen met 5 procent, iets minder hard dan in de sociale sector. De maximale toegestane huurverhoging in de vrije sector is sinds januari 5,5 procent.

In de afgelopen jaren kregen huurders in de vrije sector juist te maken met de grootste verhogingen. De invoering van de Wet betaalbare huur in juli heeft hier enige verandering in gebracht, vooral voor huizen in het middensegment.

Rotterdam spant de kroon

In de gemeente Rotterdam werden de grootste huurverhogingen van het land genoteerd. Huurders betaalden hier 5,9 procent meer dan een jaar eerder. Volgens Van Mulligen speelde het effect van bewonerswisselingen een relatief grote rol in deze stijging.

Van de vier grote steden stegen de huren in Amsterdam met 5,2 procent het minst. Op provinciaal niveau kregen huurders in Drenthe de hoogste verhoging, terwijl Groningen de laagste verhogingen kende met een gemiddelde stijging van 5 procent.

Er is de laatste tijd veel discussie over de huurverhogingen, vooral omdat veel huurders naar de rechter zijn gestapt wegens te hoge huurprijzen. In verschillende gevallen hebben rechters de huurders gelijk gegeven.

De vereniging van vastgoedinvesteerders IVBN uitte in mei haar zorgen dat verhuurders mogelijk miljarden euro’s aan huur moeten terugbetalen. In juli gaf de Hoge Raad een belangrijk advies waarin werd gesteld dat verhuurders in de vrije sector de huur maximaal met 3 procent bovenop de inflatie mogen verhogen.