Binnenland

Opgevoerde e-bikes in het vizier: campagne waarschuwt voor gevaren

05-09-2024 11:39

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener. Foto@ Martjin Beekman/Rijksoverheid

Het opvoeren van elektrische fietsen, vooral populaire fatbikes, is een groeiend probleem. Met snelheden tot wel 60 kilometer per uur zijn deze fietsen een gevaar op de weg. Om hieraan een einde te maken, lanceert minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener (PVV) een nieuwe campagne onder de noemer ‘t kan hard gaan’.

 

Redactie, TPO, 5 september 2024 – De campagne richt zich vooral op jongeren en hun ouders, die vaak de verleiding niet kunnen weerstaan om hun e-bike sneller te maken, meldt het ministerie. “Het is belangrijk om te weten dat opgevoerde e-bikes verboden zijn”, benadrukt minister Madlener. “Niet alleen is het levensgevaarlijk, maar ook ben je niet verzekerd bij een ongeluk. De kosten kunnen dan oplopen tot duizenden euro’s.”

Helmplicht en minimumleeftijd

Een elektrische fiets mag maximaal 25 kilometer per uur ondersteunen en een motorvermogen hebben van 250 watt. Een gashendel is alleen toegestaan voor een ondersteuning tot 6 kilometer per uur. Worden deze regels overschreden, dan is het geen fiets meer, maar een bromfiets. Dit betekent dat er een helmplicht, een minimumleeftijd en een rijbewijs nodig zijn. Bovendien moet de bromfiets gekeurd zijn door de RDW.

Boete van 310 euro

Naast het risico op ernstige ongelukken, kunnen bestuurders van opgevoerde e-bikes een boete van 310 euro krijgen. Bij herhaalde overtredingen kan de fiets in beslag worden genomen en kan er een strafblad volgen.

Behalve de nieuwe campagne, werkt het ministerie aan wetgeving om het aanpassen van de software van e-bikes moeilijker te maken. Daarnaast wordt er een lespakket ontwikkeld voor scholen en wordt er intensiever gehandhaafd door politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport.