Redactie, TPO, 6 september 2024 – Waar in de ene gemeente de kaart gratis is, kan de prijs in een andere oplopen tot meer dan 300 euro, blijkt uit een analyse van het ANP. Volgens Caroline Harnacke, onderzoeker en projectleider Inclusie en Diversiteit bij kennisinstituut Movisie, zou het niet mogen uitmaken waar iemand woont. “Het is absurd. Het openbaar vervoer is lang niet overal toegankelijk. Een gehandicaptenparkeerkaart is geen comfortabel extraatje. Het is voor mensen met een beperking essentieel om mee te doen in de maatschappij en vorm te geven aan hun leven.”
Harnacke benadrukt dat het huidige beleid leidt tot ongelijkheid. Gemeenten hebben de vrijheid om hun eigen tarieven en regels te bepalen, wat volgens haar onrechtvaardig is. “Het is verbazingwekkend dat je voor de aanvraag van een paspoort wel overal hetzelfde betaalt, maar niet voor een gehandicaptenparkeerkaart.”
Belangenorganisatie Ieder(in) pleit voor een landelijke regeling om deze ongelijkheid aan te pakken. Volgens hen is het essentieel dat iedereen, ongeacht woonplaats, toegang heeft tot dezelfde voorzieningen. “Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Een gehandicaptenparkeerkaart is daarvoor onmisbaar. Het maakt het verschil tussen wel of niet naar je werk kunnen, je familie kunnen zien of überhaupt de deur uit kunnen. Dat is voor iemand in Emmen net zo belangrijk als iemand in Tiel. Een landelijke regeling die in alle gemeenten kan worden uitgevoerd zou veel oplossen.”
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangegeven geen plannen te hebben om de huidige regelgeving te veranderen.