Buitenland

Britse spionagechef verwacht vergeldingsactie van Iran voor dood Hamasleider

07-09-2024 16:08

Hamas-leider Ismail Haniyeh. Foto @AP Photo/Vahid Salemi

Richard Moore, het hoofd van de Britse geheime inlichtingendienst, blijft ervan overtuigd dat Iran een vergeldingsactie zal uitvoeren na de dood van de Hamasleider Ismail Haniyeh in Teheran.

 

Redactie, TPO, 7 september 2024 – Tijdens een evenement van de Financial Times in Londen benadrukte Moore dat de dreiging nog steeds aanwezig is en waarschuwde hij dat waakzaamheid geboden blijft, meldt het ANP.

Achtergrond van de aanslag

Haniyeh werd op 31 juli gedood tijdens een bezoek aan de Iraanse hoofdstad. Zowel Iran als Hamas vermoeden dat Israël achter de aanval zit. Hoewel Iran eerder heeft aangegeven zijn dood te zullen wreken met een aanval op Israël, is een dergelijke reactie tot nu toe uitgebleven.

Vredesgesprekken en mogelijke wendingen

Tijdens het gesprek met de Financial Times, waar ook CIA-directeur William Burns aanwezig was, werd gesproken over de mogelijkheid van een staakt-het-vuren in Gaza. Burns gaf aan dat er binnenkort een gedetailleerd vredesvoorstel zal komen.

De CIA-topman, een van de hoofdonderhandelaars bij de vredesgesprekken, liet weten “zo hard als hij kon te zullen werken aan een vredesbestand, omdat er geen alternatief is”. Hij noemde een staakt-het-vuren “een kwestie van politieke wil”.

Een bestand voor de Gazastrook zou mogelijk Iran kunnen weerhouden van een vergeldingsactie tegen Israël, zoals eerder werd gesuggereerd door president Joe Biden en enkele anonieme Iraanse functionarissen.