Redactie, TPO, 7 september 2024 – “De NPLG-doelen waren ambitieus en gericht op een integrale lange termijnoplossing, maar het aanpakken van de acute problemen verdient nu prioriteit,” aldus Wientjes. Door het “land van het slot” te halen en de stikstofcrisis en andere knelpunten op een werkbare manier aan te pakken, ontstaat er ruimte voor verdere ontwikkeling.
Een van de grootste uitdagingen is de stikstofcrisis. Volgens Wientjes kan deze opgelost worden door nauwkeuriger te kijken naar de relatie tussen een project en de directe impact op de natuur. Hij stelt dat de emissie van stikstof goed meetbaar is, maar dat de depositie (het neerslaan van stikstof) op grotere afstanden minder voorspelbaar is. Projecten die zich buiten een straal van één kilometer van een Natura 2000-gebied bevinden, zouden volgens hem weer doorgang moeten kunnen vinden, mits er externe saldering plaatsvindt of andere maatregelen worden getroffen om de emissie te compenseren.
Wientjes pleit voor meer proportionaliteit in de stikstofregels. Het vasthouden aan absolute zekerheid dat elk stukje natuur ongeschonden blijft, blokkeert volgens hem de broodnodige vooruitgang die juist in het belang is van de natuur als geheel. Deze benadering kan volgens hem de weg vrijmaken voor economische groei en ecologische balans.
Lees ook: Landbouwminister Wiersma zet ‘Nationaal Programma Landelijk Gebied’ stop