Buitenland

Vlucht oppositieleider versterkt politieke crisis Venezuela

08-09-2024 11:33

Edmundo Gonzalez. Foto: Bloomberg.

De Venezolaanse oppositieleider Edmundo González is naar Spanje gevlucht, wat een zware klap is voor het verzet tegen president Nicolás Maduro. González won de presidentsverkiezingen op 28 juli, maar de autoriteiten verklaarden Maduro als winnaar en lieten González arresteren. Daarop dook de oppositieleider onder in de Nederlandse ambassade in Venezuela. Hij is nu op weg naar Spanje.

 

Redactie, TPO, 8 september 2024 – De regering van Maduro heeft sinds 28 juli hard opgetreden tegen oppositie en protesten, meldt Bloomberg. In totaal zijn 2.400 demonstranten opgepakt en vier prominente oppositiepolitici gearresteerd. “De gedwongen ballingschap van de gekozen president is een trieste dag voor miljoenen Venezolanen,” zegt Ryan Berg, directeur van het Americas Program in Washington.

González, een voormalige ambassadeur, werd in april gekozen om de oppositie te vertegenwoordigen nadat de populaire oppositieleider María Corina Machado was uitgesloten van deelname aan de verkiezingen. Ondanks officiële resultaten die beweren dat Maduro 51,95% van de stemmen kreeg, heeft de oppositie gegevens gepubliceerd die aantonen dat González bijna 70% van de stemmen behaalde.

Onderdak in Nederlandse ambassade

In reactie op het nieuws van de vlucht naar Spanje heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) laten weten dat González in de afgelopen weken -in het diepste geheim- in de Nederlandse ambassade in Venezuela verbleef. Dit gebeurde op “dringend verzoek” van González zelf, daags na de verkiezingen al.

Veldkamp besloot “voor zo lang als nodig gastvrijheid te verlenen”. Begin september gaf González evenwel aan de ambassade te willen verlaten. Daarop is Veldkamp met hem in gesprek gegaan “over de situatie in Venezuela, het belang van het werk van de oppositie en de transitie naar democratie”. Daarin heeft hij ook “onze voortdurende gastvrijheid benadrukt”. “Niettemin” gaf González aan weg te willen, om “zijn strijd vanuit Spanje voort te zetten”, aldus de minister.

In vliegtuig Spaanse luchtmacht

Volgens de Venezolaanse vicepresident Delcy Rodríguez zocht González enkele dagen geleden zijn toevlucht in de Spaanse ambassade in Caracas. Zijn overtocht naar Spanje werd in samenwerking met de Spaanse regering geregeld. Spanje bevestigt dat González inmiddels onderweg is met een vliegtuig van de Spaanse luchtmacht.

De situatie leidt tot verdere internationale spanningen, met name in de Verenigde Staten en andere landen die de verkiezingsuitslag als frauduleus beschouwen. Tegelijkertijd lopen de spanningen in Caracas op, waar Maduro’s agenten oppositiewerkers bij buitenlandse ambassades blijven bedreigen.