Buitenland

Dodental door tyfoon Yagi in Vietnam loopt op tot 197

12-09-2024 09:57

Straten in Yen Bai, Vietnam, liggend aan de Rode Rivier, zijn overstroomd als gevolg van tyfoon Yagi. Foto @AFP/Getty Images/Bloomberg

Het aantal dodelijke slachtoffers van tyfoon Yagi, die verwoestende overstromingen en aardverschuivingen in het noorden van Vietnam veroorzaakte, is opgelopen tot 197. Zo’n 800 mensen raakten gewond en ongeveer 128 worden nog vermist.

 

Redactie, TPO, 12 september 2024 – Dat meldt de Vietnamese regering, die laat weten dat de storm meer dan 250.000 hectare aan landbouwgewassen heeft vernietigd.

Yagi kwam zaterdag aan land met windsnelheden van 149 kilometer per uur en richtte schade aan bruggen, woningen en fabrieken aan, aldus het ANP.

Waterpeil Rode Rivier hoogste ooit

In Hanoi bereikte de Rode Rivier het hoogste waterpeil in twintig jaar. Donderdag stonden verschillende districten nog onder water en het peil zal tot vrijdag hoog blijven. Duizenden bewoners van gebieden nabij de rivier zijn geëvacueerd.

Yagi is de krachtigste storm die Azië dit jaar trof. Al voordat de tyfoon Vietnam bereikte, eiste hij slachtoffers in China en de Filipijnen. Ook in Laos, Thailand en Myanmar veroorzaakte de storm problemen.

Diverse landen, waaronder Japan, Australië en de VS, hebben hulp aangeboden aan Vietnam.

Lees ook: Vietnam en China herstellen van vernietigende tyfoon Yagi