Politiek

Weinig animo voor overleg EU-ministers van Financiën in Boedapest

13-09-2024 10:01

Hongaarse premier Viktor Orbán
Hongaarse premier Viktor Orbán. Foto @Denes Erdos/AP

Van de 27 Europese ministers van Financiën zullen slechts negen vrijdag en zaterdag aanwezig zijn in Boedapest voor een informeel overleg. Hongarije, dat momenteel voorzitter is van de Raad van de Europese Unie, organiseert deze bijeenkomst. Het gebrek aan aanwezigheid van de ministers geeft een signaal van groeiende onvrede binnen de EU over Hongarije.

 

Redactie, TPO, 13 september 2024 – De spanning tussen Hongarije en andere lidstaten is toegenomen sinds premier Viktor Orbán in juli zonder EU-mandaat op bezoek ging bij de Russische president Vladimir Poetin.

Deze “vredesmissie” wordt door veel EU-lidstaten gezien als een stap die indruist tegen de gezamenlijke EU-lijn, wat leidde tot toenemende kritiek op de rol van Hongarije als voorzitter, meldt het ANP.

Openlijke boycot meerdere landen

Verschillende landen, waaronder Litouwen, Zweden, Denemarken, Finland, Estland en Letland, hebben besloten het overleg in Boedapest openlijk te boycotten. Zij houden hun ministers van Financiën thuis uit protest tegen het Hongaarse voorzitterschap.

Andere lidstaten noemen verschillende redenen voor de afwezigheid van hun ministers, maar de onvrede met Hongarije speelt een belangrijke rol. Ook de Europese Commissie heeft besloten geen Eurocommissarissen te sturen naar Boedapest.

Nederland stuurt hoge ambtenaar

De Nederlandse minister van Financiën, Eelco Heinen (VVD), heeft ervoor gekozen een hoge ambtenaar naar de bijeenkomst te sturen in plaats van zelf te gaan. Dit valt samen met de presentatie van het nieuwe regeerprogramma van het kabinet-Schoof op vrijdag.

Hoewel Nederland het voorzitterschap van Hongarije officieel niet boycot, kan het kabinet per vergadering beslissen of ministers aanwezig zullen zijn.

De Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, blijft weg vanwege binnenlandse begrotingsgesprekken, terwijl Frankrijk aangeeft geen minister te sturen in afwachting van een nieuwe regering.

Bij eerdere vergelijkbare overleggen waren bijna alle EU-landen wel op ministerieel niveau vertegenwoordigd, wat het huidige protest tegen Hongarije extra duidelijk maakt.