Buitenland

Olympische atlete Rebecca Cheptegei begraven

14-09-2024 14:07

Dood
Shutterstock.

De Oegandese marathonloopster Rebecca Cheptegei, die stierf na een aanval door haar ex-partner, is met militaire eer begraven in haar geboorteland.

 

Redactie, TPO, 14 september 2024 – Cheptegei, die deelnam aan de Olympische Spelen van Parijs, werd in haar huis in Kenia in brand gestoken door haar voormalige vriend, Dickson Ndiema Marangach, meldt het ANP. Ze overleed enkele dagen later op 33-jarige leeftijd aan haar verwondingen.

Voormalige partner stierf kort na de aanval

Marangach, de verdachte van de aanval, overleed zelf een week na Cheptegei. Haar vader verklaarde aan persbureau Reuters dat Cheptegei meerdere keren aangifte had gedaan bij de politie wegens bedreigingen door Marangach. De laatste keer was op 30 augustus, slechts twee dagen voor de fatale aanval. De politie werd bekritiseerd vanwege het gebrek aan actie na de meldingen van Cheptegei.

Wereldwijde ophef en eerbetoon in Parijs

Cheptegei’s dood veroorzaakte wereldwijd verontwaardiging over huiselijk geweld, een groot probleem in Kenia volgens cijfers van de regering. Tijdens de Paralympische Spelen in Parijs kondigde burgemeester Anne Hidalgo aan dat een sportaccommodatie naar Cheptegei zal worden vernoemd als eerbetoon. “Parijs zal haar niet vergeten,” aldus Hidalgo, in erkenning van haar sportieve prestaties en tragische dood.