Buitenland

Dodelijke tyfoon Yagi slaat toe: Myanmar zwaar getroffen

17-09-2024 10:37

Militairen helpen bewoners in het door overstroming getroffen Pyinmana, Myanmar. Fotograaf: Sai Aung Main/AFP/Getty Images.

Tyfoon Yagi, de krachtigste storm die Azië dit jaar heeft getroffen, heeft in Myanmar minstens 226 mensen het leven gekost en meer dan een half miljoen anderen getroffen. Het land, dat al kampt met beperkte middelen door aanhoudende conflicten, is zwaar geraakt door overstromingen en schade aan infrastructuur en landbouw.

 

Redactie, TPO, 17 september 2024 – Volgens het Myanmarese Ministerie van Informatie zijn 84 gemeentes, waaronder de hoofdstad Naypyidaw, getroffen door het natuurgeweld. Daarnaast worden meer dan 70 mensen vermist, meldt Bloomberg.

De zware regenval heeft waterstanden in rivieren en beken fors doen stijgen, wat leidde tot overstromingen. Meer dan 158.000 huizen staan onder water en 2.116 woningen zijn volledig verwoest. Duizenden mensen zijn naar veilige gebieden gevlucht, onder andere naar 438 noodkampen verspreid door het land.

Buitenlandse hulp gevraagd

Vanwege de enorme omvang van de ramp heeft de Myanmarese junta-leider Min Aung Hlaing voor het eerst buitenlandse hulp gevraagd. Het land heeft inmiddels 10 ton aan hulpgoederen ontvangen uit India, waaronder voedsel, kleding en medicijnen.

De Verenigde Naties schatten dat 631.000 mensen door de ramp zijn getroffen, en vrezen dat het aantal doden verder zal stijgen. Hulpverlening wordt bemoeilijkt door de schade aan infrastructuur, aanhoudende gevechten in conflictgebieden en een gebrek aan financiële middelen.

In buurlanden zoals Thailand en Vietnam zorgt de tyfoon ook voor ernstige overstromingen en schade. Vietnam meldde dat de storm daar meer dan 350 doden heeft geëist en een schade van 1,6 miljard dollar heeft aangericht. Meteorologen voorspellen dat de zware regenval de komende dagen zal aanhouden, wat de situatie in Zuidoost-Azië verder zal verergeren.