Redactie, TPO, 17 september 2024 – Een recent onderzoek van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) wijst op diverse risicofactoren die bijdragen aan deze toename. De verslechterde positie van vrouwen in Syrië na de burgeroorlog speelt een grote rol, maar ook in Nederland ontstaan spanningen wanneer vrouwen meer vrijheid willen of een scheiding aanvragen, meldt Hilde Bakker van Movisie (KIS).
Om eergerelateerd geweld effectief aan te pakken is specifieke kennis nodig. Professionals moeten de culturele context begrijpen en respectvol omgaan met de complexiteit van de situatie, terwijl ze tegelijkertijd duidelijk zijn over de geldende normen en wetten. Het is volgens Hilde Bakker belangrijk om vroegtijdig in te grijpen door middel van voorlichting en dialoog.
Het onderzoek benadrukt het belang van (getrainde) Syrische sleutelpersonen bij het voorkomen en aanpakken van eergeweld. Ook omstanders zoals maatschappelijke begeleiders, buurtteams en leerkrachten spelen een cruciale rol. Zij moeten signalen van een (dreigend) eerconflict kunnen herkennen en bespreekbaar maken. Professionals wordt geadviseerd om de Meldcode te volgen en bij twijfel altijd een deskundige van Veilig Thuis, de politie of het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating te raadplegen.
Het KIS pleit voor een meer proactieve aanpak, waarbij de focus ligt op het voorkomen van eergerelateerd geweld. Door middel van voorlichting, trainingen en het versterken van sociale netwerken kan de kans op gewelddadige conflicten worden verkleind.