Buitenland

Verwoestende overstromingen in West- en Centraal-Afrika: 2,9 miljoen ontheemden en duizend doden

17-09-2024 13:45

Overstroming in Maiduguri, Nigeria. Foto: Audu Marte/AFP/Getty Images.

Verwoestende overstromingen in West- en Centraal-Afrika hebben geleid tot de ontheemding van bijna 2,9 miljoen mensen en de dood van ongeveer duizend mensen. Oorzaak van de zware regenval in de Sahelzone, aan de rand van de Sahara, is volgens wetenschappers een stijging van de temperaturen die meer waterdamp in de lucht veroorzaakt.

 

Redactie, TPO, 17 september 2024 – Volgens Severe Weather Europe ontvangt een groot deel van de Sahara in september meer dan 500% van de normale regenval, meldt Bloomberg. Deze extreme weersomstandigheden, die samenkomen met de cruciale oogstperiode, hebben geleid tot de ergste overstromingen in 30 jaar. In Mali en Mauritanië is de hoogste neerslag ooit gemeten voor de eerste tien dagen van september, terwijl delen van Niger en Tsjaad ook zwaar getroffen zijn.

Tsjaad onder water

De situatie is bijzonder ernstig in Tsjaad, waar bijna het gehele land onder water staat. De overstromingen hebben minstens 340 levens geëist en 1,5 miljoen mensen ontheemd, met 160.000 vernietigde woningen en 60.000 verdrongen vee. Voedseltekorten nemen toe, aangezien 3,4 miljoen mensen in Tsjaad al acute honger ervaren. In Niger zijn 400.000 mensen dakloos en 273 overleden, terwijl Mali 62 doden en 345.000 ontheemden heeft geteld.

De gevolgen van de overstromingen zijn niet beperkt tot Tsjaad en Niger. Ook in Nigeria zijn meer dan 610.000 mensen ontheemd en 201 mensen overleden door de overstromingen, deels veroorzaakt door een dambreuk. In Kameroen zijn cacao-plantages beschadigd en zijn transportroutes naar markten onbruikbaar geworden.