Buitenland

Von der Leyen presenteert nieuwe Europese Commissie, met Hoekstra op klimaat

17-09-2024 12:12

Ursula von der Leyen. Foto: picture alliance/Getty Images.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft haar nieuwe team van 27 leden gepresenteerd, inclusief haarzelf als voorzitter. Dit team moet de EU de komende vijf jaar gaan leiden. Belangrijke portefeuilles zijn verdeeld over diverse lidstaten. Voor Nederland is Wopke Hoekstra (CDA) aangewezen als commissaris voor Klimaat en Schone Groei.

 

Redactie, TPO, 17 september 2024 – De portefeuille Landbouw, van groot belang voor Nederland, gaat naar Christophe Hansen uit Luxemburg, meldt Bloomberg. Migratie wordt toevertrouwd aan de Oostenrijker Magnus Brunner, terwijl de Pool Piotr Serafin de verantwoordelijkheid krijgt over Financiën. De visserij- en oceaanportefeuille, ook belangrijk voor Nederland, gaat naar Costas Kadis uit Cyprus. De Deen Dan Jørgensen beheert een nieuwe, gecombineerde portefeuille voor Energie en Huisvesting, gericht op de Europese energietransitie.

 

 

Elf vrouwen

Hoewel Von der Leyen streefde naar een gendergelijk team, bestaat de nieuwe Commissie uit zestien mannen en elf vrouwen. Ondanks haar sterke aandringen konden de lidstaten niet volledig aan deze wens voldoen. Nu de kandidaten bekend zijn, volgt een reeks hoorzittingen in het Europees Parlement. Hier wordt elk teamlid beoordeeld, en het is gebruikelijk dat minstens één kandidaat wordt afgekeurd, waarna een vervanger moet worden voorgedragen.

De nieuwe Europese Commissie zou op 1 november 2024 van start gaan, maar dit kan mogelijk worden uitgesteld tot 1 december. Von der Leyen benadrukt het belang van een snelle start, maar ook een zorgvuldige procedure in het Europees Parlement.