Binnenland

Wilders tevreden met strenger asielbeleid in troonrede

17-09-2024 15:49

Geert Wilders Photographer: Ksenia Kuleshova/Bloomberg

PVV-leider Geert Wilders is zeer te spreken over de inhoud van de troonrede van koning Willem-Alexander. Volgens Wilders worden voor het eerst belangrijke punten van de PVV meegenomen in het beleid, met name op het gebied van asiel. “De koning zegt in de troonrede dat het asielbeleid strenger en soberder moet worden. Ik ben ontzettend blij dat dit nu eindelijk op tafel ligt en dat we het gaan uitvoeren,” aldus Wilders.

 

Redactie, TPO, 17 september 2024 – De PVV-leider ziet in de troonrede en de begroting een duidelijke weerspiegeling van zijn standpunten over de asielcrisis, meldt het ANP. Volgens Wilders kan Nederland de opvang van asielzoekers financieel en qua voorzieningen niet meer aan.

Hoewel coalitiepartner NSC eerder twijfels had over de strengere asielaanpak, denkt Wilders dat de partij inmiddels realistischer is geworden. “Ze hebben hun standpunt genuanceerd en klinken nu een stuk meer in lijn met onze plannen,” stelt hij.

Zorgen over uitvoerbaarheid

Andere politieke partijen reageren wisselend op de troonrede. JA21-voorman Joost Eerdmans zegt tevreden te zijn met de plannen om migratie te beperken, maar uit zorgen over de uitvoerbaarheid. “De grootste uitdaging voor dit kabinet is hoe ze dit gaan realiseren. We zullen nauwlettend in de gaten houden of de beloften worden nagekomen,” aldus Eerdmans.

 

 

Omgekeerde Robin Hood

Frans Timmermans, leider van GroenLinks-PvdA, is juist kritisch. Hij noemt het kabinet “een omgekeerde Robin Hood” en vreest dat de plannen vooral de rijken bevoordelen. Tijdens het komende begrotingsdebat zal zijn partij voorstellen doen om de koopkracht eerlijker te verdelen en de woningbouw en geestelijke gezondheidszorg te verbeteren.