Buitenland

Piepermerk: ontplofte apparaten zijn in Hongarije gemaakt

18-09-2024 08:54

Hezbollah
Francesca Volpi/Getty Images/Bloomberg.

Het Taiwanese bedrijf Gold Apollo verklaart dat de piepers die recentelijk in Libanon tot ontploffing kwamen, zijn geproduceerd door een licentiehouder in Boedapest. Deze licentiehouder, BAC Consulting KFT, produceert en verhandelt verschillende producten van Gold Apollo.

 

Redactie, TPO, 18 september 2024 – De betrokken piepers waren van het type AR-924, en duizenden van deze apparaten explodeerden afgelopen dinsdag in zowel Libanon als Syrië, meldt het ANP.

De ontploffingen waren gericht op duizenden leden van Hezbollah, voornamelijk in Libanon. Hierbij vielen negen doden en raakten 2800 mensen gewond. Volgens Amerikaanse media zou de aanval zijn uitgevoerd door onder andere de Israëlische geheime dienst.

Het medium Axios meldde op basis van Israëlische bronnen dat de explosies werden geactiveerd nadat Hezbollah-leden vermoedens kregen dat er iets mis was met de apparaatjes.

Reactie van Gold Apollo

Gold Apollo reageerde geschokt op het incident en gaf aan diep in verlegenheid te zijn gebracht. Het bedrijf overweegt juridische stappen te ondernemen tegen BAC Consulting KFT, de Hongaarse licentiehouder die verantwoordelijk is voor de productie van de bewuste piepers.