Economie

Booking verliest rechtszaak over prijsrestricties op hotelsites

19-09-2024 15:54

Foto: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg.

De prijsrestricties die Booking oplegt aan hotels schaden de concurrentie op de markt. Dat stelt het Europese Hof van Justitie. Volgens het Hof kunnen de voorwaarden, waarbij hotels worden beperkt in het aanbieden van lagere prijzen via hun eigen websites, de concurrentie tussen boekingsplatformen verminderen en kleinere platforms uitschakelen.

 

Redactie, TPO, 19 september 2024 – De uitspraak volgt op een verzoek van een Nederlandse rechter, die duidelijkheid zocht over de vraag of deze prijsrestricties in strijd zijn met de Europese mededingingsregels. Overtreding van deze regels kan leiden tot boetes tot wel 10 procent van de wereldwijde jaaromzet, meldt Bloomberg.

Het Hof benadrukt dat niet is bewezen dat de betreffende voorwaarden “objectief noodzakelijk” zijn voor de werking van de diensten van Booking. Eerder opgelegde beperkingen die lagere prijzen op concurrerende websites blokkeerden, zijn inmiddels stopgezet. Echter, sinds 2015 heeft Booking nog steeds een clausule die hotels verbiedt om via hun eigen kanalen goedkopere overnachtingen aan te bieden dan via het platform.

Grote gevolgen voor reisindustrie

Booking reageert teleurgesteld op de uitspraak en verdedigt de clausules als “noodzakelijk en proportioneel.” Het vonnis kan echter grote gevolgen hebben voor de bredere reisindustrie, omdat het online platforms moeilijker maakt om soortgelijke beperkingen op te leggen aan leveranciers.

Deze uitspraak is ook relevant in het kader van de Digital Markets Act, een Europese wet die de macht van grote technologiebedrijven wil beperken. Booking, met hoofdkantoor in Norwalk, Connecticut, is een van de platforms die onder deze wetgeving vallen.