Buitenland

Europarlement: González is de rechtmatige president van Venezuela

19-09-2024 15:15

Edmundo Gonzalez. Foto: Bloomberg.

Het Europees Parlement erkent met een ruime meerderheid Edmundo González als de rechtmatige winnaar van de Venezolaanse presidentsverkiezingen van 28 juli 2024. González, oppositiekandidaat tegen de huidige president Nicolás Maduro, zou volgens de Europarlementariërs op 10 januari 2025 de macht moeten overnemen. Hiermee zet het Europees Parlement druk op de Europese Unie om González ook officieel te erkennen.

 

Redactie, TPO, 19 september 2024 – Hoewel het parlement geen directe invloed heeft op het buitenlandse beleid van de EU, is de verklaring een duidelijke oproep aan de EU-landen om actie te ondernemen, volgens het ANP.

Tot nu toe hebben EU-landen, via de Europese buitenlandse dienst, Maduro meerdere keren gewaarschuwd om de democratie te respecteren en bewijzen te leveren van zijn vermeende overwinning. Maar met deze verklaring gaan de Europarlementariërs een stap verder, door Maduro’s herverkiezing te bestempelen als frauduleus.

De verklaring is opgesteld door de centrum-rechtse Europese Volkspartij (EPP), met steun van leden van de Europese Conservatieven en Hervormers. Deze samenwerking is opvallend, omdat de EPP-leiding eerder had uitgesloten samen te werken met de radicaal-rechtse Patriotten voor Europa, waar onder andere de Spaanse Vox-partij en de PVV deel van uitmaken.

Vooral zuidelijke EU-landen

De steun voor de verklaring kwam voornamelijk van Europarlementariërs uit zuidelijke EU-landen, vooral Spanje. In totaal stemden 309 leden voor, 201 tegen, en 12 onthielden zich.

Na zijn nederlaag heeft González, onder druk van bedreigingen, asiel gekregen in Spanje, terwijl Venezuela te kampen heeft met aanhoudende protesten en harde politieoptredens na de omstreden verkiezingen.

Lees ook: Vlucht oppositieleider versterkt politieke crisis Venezuela