Buitenland

IEA verwacht einde Russische gasdoorvoer

19-09-2024 13:53

Europa heeft eerder dan normaal gasvoorraden opgebouwd voor de start van het stookseizoen, zoals hier in Polen. Foto: Bartek Sadowski/Bloomberg.

Het Internationale Energieagentschap (IEA) bereidt zich voor op beëindiging van de Russische gasstroom via Oekraïne, zodra het transitcontract aan het eind van dit jaar afloopt. Het IEA waarschuwt voor een moeilijke winter voor Oekraïne en zijn buurlanden als gevolg van deze ontwikkeling.

 

Redactie, TPO, 19 september 2024 – Het huidige contract tussen Gazprom en Naftogaz loopt af op 31 december. Na deze datum zal Oekraïne nieuwe gasleveringen moeten regelen met landen in Centraal- en Oost-Europa. Het IEA gaat ervan uit dat de Russische gasdoorvoer via Oekraïne vanaf januari 2025 zal stoppen, hoewel er nog een mogelijkheid bestaat voor een voortzetting van de transit via tijdelijke regelingen, meldt Bloomberg.

Impact op Moldavië

De impact op buurland Moldavië is bijzonder zorgwekkend, aangezien het land te maken zal krijgen met “significante onzekerheid” over gasleveringen, die naar verwachting veel duurder zullen worden na de afloop van het contract.

Voor meer dan vijftig jaar hebben gasstromen Rusland, Oekraïne en Europa met elkaar verbonden, maar deze situatie staat op het punt te veranderen. Hoewel landen zoals Oostenrijk en Slowakije nog steeds afhankelijk zijn van deze gasstromen, zijn er nog geen concrete alternatieven gevonden om de toevoer via deze route te waarborgen.

Niet onderhandelen met Moskou

De Europese Commissie heeft laten weten niet te zullen onderhandelen met Moskou over de gasleveringen. Ook waarschuwt de Tsjechische energieminister Jozef Sikela dat gasleveringen via een interconnector mogelijk Russische bronnen kunnen bevatten, wat de EU-inspanningen om onafhankelijk te worden van Russische gasimporten ondermijnt.

Uniper, een voormalige belangrijke klant van Gazprom, heeft bovendien aangegeven geen Russische gasleveringen te willen ontvangen. Desondanks blijft de Europese gasmarkt goed gepositioneerd voor een stabiele wintervoorziening dankzij hoge opslagniveaus.