Buitenland

Kamala Harris ontmoet Zelensky in Washington

19-09-2024 17:17

Harris en Zelensky tijdens een eerdere ontmoeting in juni. Foto: Alessandro Della Valle/AFP/Getty Images.

Kamala Harris ontmoet volgende week de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Washington. Harris, die haar internationale profiel probeert te versterken, staat bekend om haar sterke steun aan president Joe Biden en diens vastberadenheid om Oekraïne te steunen sinds de Russische invasie in februari 2022.

 

Redactie, TPO, 19 september 2024 – De ontmoeting komt op een cruciaal moment, nu Russische troepen terrein winnen in de vastgelopen strijd, terwijl de winter nadert, meldt Bloomberg. Zelensky zal tijdens zijn bezoek aandringen op Oekraïens lidmaatschap van de NAVO en de Europese Unie, economische en veiligheidsakkoorden, en de levering van meer geavanceerde wapens. Deze punten maken deel uit van zijn zogenoemde “overwinningsplan”, dat hij zowel met Harris als met Biden wil delen. Zelensky ontmoet Biden later deze maand tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Mogelijk ook ontmoeting met Trump

Zelensky hoopt ook voormalig president Donald Trump te ontmoeten. Trump, de Republikeinse presidentskandidaat, zei vorige week tijdens een debat dat hij zich niet wilde uitspreken over een overwinning voor Oekraïne, maar in plaats daarvan pleitte voor een vreedzame oplossing. Harris reageerde fel op Trumps opmerkingen en waarschuwde dat de Russische president Vladimir Poetin zijn oog op heel Europa zou hebben gehad als Trump de verkiezingen van 2020 had gewonnen.

Trump gaf woensdag aan dat hij “waarschijnlijk” ook Zelenskiy zou ontmoeten, maar gaf geen verdere details. CNN bracht als eerste het nieuws van de geplande ontmoeting tussen Harris en Zelensky naar buiten.