Binnenland

Kamer verbolgen over zwartgelakte stukken asielnoodwet

19-09-2024 16:54

Frans Timmermans. Foto: Nathan Laine/Bloomberg.

De Tweede Kamer heeft op verzoek documenten ontvangen over het kabinetsplan voor een asielnoodwet. Tot grote ergernis van de oppositiepartijen zijn deze stukken echter grotendeels zwartgelakt. GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans reageert boos: “Dit is toch niet serieus te nemen? Moet je eens kijken: alleen maar zwart!”

 

Redactie, TPO, 19 september 2024 – De eerste twintig pagina’s van het 69 pagina’s tellende document zijn bijna volledig onleesbaar gemaakt, en ook de rest van het document bevat veel weggelakte informatie, meldt het ANP. D66-leider Rob Jetten uit eveneens zijn frustratie: “Ik dacht even dat er iets mis was met mijn telefoon. Welk debat wilt u met ons voeren? Dit voelt als minachting voor de Kamer.”

Ambtenaren waarschuwen kabinet

Het kabinet heeft de stukken na aandringen van de Kamer gedeeld. Het gaat om adviezen van ambtenaren van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Migratie en Justitie. De ambtenaren waarschuwen het kabinet om geen gebruik te maken van de crisistoestand voor noodmaatregelen binnen het asielbeleid. In hun adviezen staat dat de huidige situatie niet voldoet aan de wettelijke vereisten voor het toepassen van noodrecht, omdat de omstandigheden hiervoor niet ernstig genoeg zijn.

De geheimhouding van belangrijke delen van de stukken zorgt voor verdere onrust binnen de Kamer. Veel Kamerleden stellen vragen over de transparantie van het kabinet in deze gevoelige kwestie, vooral gezien de impact die de noodwet zou kunnen hebben op het asielbeleid.