Binnenland

Femke Bol en Sifan Hassan genomineerd voor Europese atlete van het jaar

20-09-2024 17:06

Sifan Hassan wint goud op de vrouwenmarathon tijdens de Olympische zomerspelen 2024. Foto @Vadim Ghirda/AP

Femke Bol en Sifan Hassan maken kans op de titel tot Europees atlete van het jaar. De twee Nederlandse topatleten zijn opgenomen in de lijst van tien genomineerden door de Europese atletiekfederatie.

 

Redactie, TPO, 20 september 2024 – Er kan online gestemd worden op de kanshebbers, en de uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een gala op 26 oktober in Skopje, Noord-Macedonië, meldt het ANP.

Recordjaar voor Femke Bol

Femke Bol heeft een buitengewoon succesvol jaar achter de rug. Ze won twee gouden medailles op de WK indoor in Glasgow, waar ze ook een wereldrecord vestigde op de 400 meter (49,17). Op de EK outdoor in Rome pakte ze opnieuw twee keer goud, en tijdens de Olympische Spelen in Parijs veroverde ze drie medailles: goud op de 4×400 meter gemengd, zilver op de 4×400 meter vrouwen en brons op de 400 meter horden.

Bol, die al twee keer eerder tot Europees atlete van het jaar werd verkozen, zou de eerste vrouw kunnen worden die de titel drie keer wint.

Hassan’s unieke prestatie in Parijs

Sifan Hassan, eerder verkozen tot Europees atlete van het jaar in 2021, imponeerde in Parijs door zowel de 5000 en 10.000 meter als de marathon te combineren, een prestatie die vooraf fysiek als onmogelijk werd beschouwd.

Ze gaf deze unieke trilogie glans met brons op zowel de 5000 als de 10.000 meter, en veroverde goud op de marathon.

Andere concurrenten in de verkiezing zijn onder meer Nafissatou Thiam, Jaroslava Majoetsjich en Keely Hodgkinson. Bij de mannen zijn geen Nederlanders genomineerd, maar Niels Laros en Jarno van Daalen maken wel kans op de titel van Europees talent van het jaar.