Binnenland

Nederlandse industrie groeit weer in 2025

20-09-2024 09:30

Illustratiefoto @Pixabay

De Nederlandse industrie zal in 2025 weer groeien, na twee jaar van krimp. Zowel de export als de binnenlandse uitgaven trekken aan. De chip-, machine- en chemische industrie spelen een belangrijke rol in deze herstelperiode.

 

Redactie, TPO, 20 september 2024 – Dit melden economen van ING vrijdag in een rapport. Na een verwachte krimp van 3 procent dit jaar, wordt er een groei van 2 procent in 2025 verwacht. Volgens de bank springen steeds meer seinen op groen voor volgend jaar, voorspellen de economen.

Terugval na eerdere sterke prestaties

In 2021 en 2022 was de Nederlandse industrie nog een koploper binnen de eurozone op het gebied van groei. De daaropvolgende jaren waren echter minder succesvol, maar volgens ING zal de relatief grote chemische industrie binnenkort uit de krimp komen.

“De weg naar boven is duidelijk ingeslagen”, aldus de economen. Daarnaast ligt het aantal nieuwe orders voor de machine-industrie volgens ING weer boven het langjarige gemiddelde.

Chipmarkt en AI drijven herstel

Daarnaast zet het herstel in de wereldwijde chipmarkt door, vooral door de groeiende vraag naar toepassingen in kunstmatige intelligentie (AI). Nederlandse bedrijven zoals ASMI en ASML profiteren hiervan, omdat hun klanten door hun voorraden heen raken en de vraag naar nieuwe producten toeneemt, aldus ING. Hierdoor krijgen de Nederlandse chipbedrijven een impuls voor verdere groei.