Buitenland

Kim Jong Un zoekt toenadering tot Rusland, koel naar China

22-09-2024 14:55

Foto: Gavriil Grigorov/Spoetnik/AP.

Kim Jong Un heeft de relatie met China afgezwakt terwijl Noord-Korea steeds nauwer samenwerkt met Rusland. Dit blijkt uit een koele boodschap van de Noord-Koreaanse leider aan de Chinese president Xi Jinping. Kim wenst China succes bij de opbouw van een moderne socialistische staat, maar zijn gebruik van terughoudende taal valt op. Dit staat in schril contrast met eerdere, meer hartelijke berichten tussen beide leiders.

 

Redactie, TPO, 22 september 2024 – Volgens de Zuid-Koreaanse analysegroep NK Pro zijn de uitwisselingen tussen Xi en Kim in 2024 aanzienlijk afgenomen, met slechts drie officiële vermeldingen vergeleken met tien in 2023, meldt Bloomberg.

Historisch gezien was China lange tijd Noord-Korea’s belangrijkste bondgenoot en economische steunpilaar. De banden werden vaak omschreven als “zo hecht als lippen en tanden.” Maar nu verschuift Noord-Korea zijn focus naar Rusland. De VS en bondgenoten beweren dat Pyongyang miljoenen artilleriegranaten en ballistische raketten aan Rusland heeft geleverd, ter ondersteuning van president Poetin in de oorlog tegen Oekraïne. In ruil daarvoor zou Rusland voedsel en hulp bieden die Noord-Korea’s economie versterkt en het militaire programma bevordert. Beide landen ontkennen deze wapenoverdrachten, ondanks bewijzen van het tegendeel.

Hoge Russische functionarissen

Rusland heeft recent ook hoge functionarissen naar Pyongyang gestuurd, waaronder Sergei Shoigu van de Veiligheidsraad. Dit illustreert de groeiende samenwerking tussen beide landen. Deze verschuivingen markeren mogelijk de grootste economische steun die Noord-Korea sinds het aantreden van Kim Jong Un heeft ontvangen.