Buitenland

Amerikaanse vrouw overlijdt in Nederlandse zelfdodingscapsule

24-09-2024 10:44

Foto ter illustratie. Foto: Pavel Danilyuk/Pexels.

In Zwitserland is maandag voor het eerst een mens overleden in een zogenoemde ‘zelfdodingscapsule’. Een 64-jarige Amerikaanse vrouw reisde speciaal naar Zwitserland om gebruik te maken van deze Sarco-capsule, die ontworpen is om een snelle, vredige dood mogelijk te maken zonder medische tussenkomst of het gebruik van medicatie.

 

Redactie, TPO, 24 september 2024 – De Sarco-capsule, ontwikkeld en gebouwd in Nederland, wordt bestuurd door de persoon zelf, zo meldt de Volkskrant. De vrouw, die in de capsule ging liggen, zette het proces in gang met een druk op de knop. Binnen enkele seconden werd de capsule gevuld met stikstofgas, waardoor het zuurstofniveau daalde tot bijna nul. Het stervensproces was binnen één minuut voltooid.

Volgens de Australische bedenker van de capsule, dr. Philip Nitschke, biedt dit apparaat een “betrouwbare en pijnloze” manier om het leven te beëindigen. Nitschke, die al tien jaar in Nederland woont, werkte twaalf jaar aan de ontwikkeling van het apparaat.

Fotograaf gearresteerd

De zelfdoding vond plaats in het kanton Schaffhausen. De lokale politie arresteerde een fotograaf van de Volkskrant die ter plaatse aanwezig was om de gebeurtenis vast te leggen. De fotograaf werd enkele uren vastgehouden, waardoor de krant tijdelijk geen contact met hem kon krijgen.

De inzet van de Sarco-capsule in Zwitserland heeft geleid tot internationale discussie over de ethische en juridische aspecten van zelfdoding met behulp van technologie. Zwitserland staat bekend om zijn liberale wetgeving omtrent euthanasie, wat het land tot een populaire bestemming maakt voor mensen die hun leven op eigen voorwaarden willen beëindigen.

Praten over zelfmoordgedachten kan 24/7 via 113 of 0800-0113 en de chat op 113.nl.