Buitenland

Overlevenden van 7 oktober krijgen betere toegang tot geestelijke gezondheidszorg 

24-09-2024 15:58

Israël
Israëliërs omhelzen foto's van mensen die gedood en gevangen genomen werden door Hamas tijdens hun gewelddadige aanval op het Nova muziekfestival in het zuiden van Israël. Foto @Ohad Zwigenberg/AP

De Israëlische regering heeft stappen ondernomen om overlevenden van 7 oktober meer toegang te geven tot geestelijke gezondheidszorg, nadat honderden hun behandelquota hadden bereikt en zonder verdere staatssteun zaten.

 

Redactie, TPO, 24 september 2024 – Zo heeft de regering erkend dat soldaten die aanwezig waren op het Nova-festival, hoewel niet in dienst, in aanmerking komen voor financiële compensatie, net als andere overlevenden, meldt The Jerusalem Post.

Daarnaast hebben het Israëlische ministerie van Volksgezondheid en het Nationale Verzekeringsinstituut aangekondigd dat er 12 extra sessies zullen worden toegevoegd aan de aanvankelijke 36 sessies, zodat de overlevenden langer in aanmerking komen voor geestelijke gezondheidszorg.

Gesubsidieerde psychologische begeleiding voor familie

Dit volgt op een eerdere, recente beslissing om familieleden van overlevenden van het Nova-muziekfestival toegang te geven tot professionele begeleiding, gesubsidieerd door het Nationale Verzekeringsinstituut van Israël. Het trauma dat de overlevenden hebben ervaren, strekt zich vaak uit tot hun families, die ook worstelen met de nasleep.

Volgens een rapport van Maariv krijgen deze families binnenkort toegang tot gesubsidieerde psychologische begeleiding.

De noodzaak hiervoor werd naar voren gebracht tijdens besprekingen in de speciale Knesset-commissie voor jeugd, voorgezeten door parlementslid Naama Lazimi. Evenals in verschillende Knesset-commissies geïnitieerd door parlementslid Karin Elharrar, die samen streed met Meirav Gili Hirsh, oprichter van de Tribe of Nova-initiatief voor de rechten van feestslachtoffers, en Efrat Eton, CEO van de organisatie “Safe Heart”.