Binnenland

Nederland vraagt internationale steun voor beveiliging NAVO-top Den Haag

25-09-2024 16:05

Illustratiefoto @Bas-112fotografie/Shutterstock

Nederland heeft andere landen om ondersteuning gevraagd voor de beveiliging van de NAVO-top die volgend jaar in Den Haag plaatsvindt. De bijeenkomst, die de leiders van 32 landen van de westerse militaire alliantie verwelkomt, wordt beschouwd als een van de grootste beveiligingsoperaties in Nederland in jaren.

 

Redactie, TPO, 25 september 2024 – De politie in Den Haag zal bijgestaan worden door collega’s uit andere delen van het land, maar Van Weel benadrukt dat de lokale politie deze uitdaging niet alleen kan aangaan. De situatie roept bezorgdheid op onder Tweede Kamerleden over de impact op het reguliere politiewerk, meldt het ANP.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer bevestigde justitieminister David van Weel dat ook Defensie zal bijdragen aan de beveiliging van dit belangrijke evenement, waar wereldleiders eind juni aanwezig zullen zijn.

Duitsland en Frankrijk

Om de benodigde extra ondersteuning te waarborgen, heeft Nederland hulp gevraagd van landen zoals Duitsland en Frankrijk. Deze landen hebben Nederland eerder bijgestaan tijdens grote evenementen, zoals het EK voetbal en de Olympische Spelen.

Het ministerie van Van Weel kan op dit moment nog niet bevestigen of Duitse, Franse of Belgische agenten naar Den Haag zullen komen. Maar buitenlandse korpsen zouden ook kunnen bijdragen met informatie of materieel.

In een poging om de inzet van politie tijdens de top te maximaliseren, heeft de politie aan burgemeesters gevraagd om in de laatste week van juni zo min mogelijk evenementen goed te keuren. Dit zou hen in staat stellen om meer agenten beschikbaar te stellen voor de beveiliging van de NAVO-top.