Binnenland

GGD-medewerker werkte vier jaar ongeregistreerd als basisarts met kinderen

26-09-2024 14:14

Arts in een medische jas met stethoscoop.

Een medewerker van GGD West-Brabant heeft bijna vier jaar gewerkt als basisarts voor kinderen zonder officiële registratie als dokter. Gedurende deze periode behandelde hij kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar in de gemeenten Roosendaal, Moerdijk en Rucphen.

 

Redactie, TPO, 26 september 2024 – De GGD benadrukt in een officiële verklaring dat er geen signalen zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag door deze medewerker en dat de organisatie “enorm geschokt” is door deze ontdekking.

De ongeregistreerde status van de medewerker werd deze week aan het licht gebracht, waarna hij per direct op non-actief is gesteld en ontslagen. GGD West-Brabant heeft inmiddels een onafhankelijk bureau ingeschakeld om de situatie te onderzoeken en heeft dit proces al in gang gezet.

Daarnaast zijn de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gesteld van het voorval.

Circa 1900 kinderen

De medewerker was naar schatting betrokken bij de zorg voor ongeveer 1900 kinderen. De GGD is momenteel bezig met het opsporen van hun ouders en verzorgers, zodat zij geïnformeerd kunnen worden. Deze ouders ontvangen een brief met daarin een contactnummer voor eventuele vragen of zorgen over de situatie.

Als basisarts houdt een medewerker bij de GGD zich bezig met de groei en ontwikkeling van kinderen, inclusief vaccinaties en gezondheidsonderzoeken. Ook geven zij advies aan ouders over opvoeding en het doorverwijzen van kinderen met medische of ontwikkelingsproblemen naar andere zorgverleners.

De situatie roept veel vragen op over de kwaliteit van de zorg en de controlemechanismen binnen de organisatie.