Binnenland

Zorginspectie: verbetering van hygiëne in verpleeghuizen noodzakelijk

26-09-2024 16:29

Corona, Covid 19
Shutterstock.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) constateert dat er verbeteringen nodig zijn in de hygiëne binnen verpleeghuizen. Een van de belangrijkste aandachtspunten is dat medewerkers beter moeten controleren of desinfecterende middelen en mondkapjes nog binnen hun houdbaarheidsdatum zijn.

 

Redactie, TPO, 26 september 2024 – Daarnaast moeten de schoonmaakregels helderder gecommuniceerd worden, zodat iedereen in de zorg weet wat er verwacht wordt.

Recentelijk heeft de inspectie controles uitgevoerd in tien verpleeghuizen, met specifieke focus op afdelingen voor ouderen met geestelijke problemen, zoals dementie. Tijdens deze inspecties werd vastgesteld dat veel flesjes ontsmettende alcohol over de datum waren, meldt het ANP.

Bovendien maakten medewerkers soms gebruik van ongeschikte beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en schorten, wat de veiligheid in gevaar brengt. De vermenging van steriele en niet-steriele producten en de gebrekkige schoonmaakprocedures dragen bij aan een onveilige omgeving.

Noodzaak van voortdurende hygiëne

Volgens de IGJ is het van cruciaal belang dat verpleeghuizen de aandacht voor hygiëne, die tijdens de coronapandemie zo hoog was, voortzetten. Er bestaat een reële kans op een nieuwe pandemie en het is essentieel dat instellingen hierop voorbereid zijn.

Daarnaast vormen uitbraken van virussen zoals het norovirus of de griep een aanzienlijk risico voor kwetsbare mensen, die vaak al een zwakke gezondheid hebben.

In juli drong de inspectie al aan op betere hygiëne in de verloskunde, waar praktijkruimtes vaak onvoldoende schoon worden gehouden. Ook de apparatuur voor inwendige echo’s wordt niet altijd correct gereinigd. Vorig jaar werd er soortgelijke aandacht gevraagd voor de gehandicaptenzorg, waar medewerkers regelmatig ongepaste sieraden dragen, wat de infectierisico’s verhoogt.

Het gebruik van handschoenen is niet altijd correct, wat de noodzaak van verbeterde training en bewustwording onderstreept.