Buitenland

Orkaan Helene treft Florida: al één dode

27-09-2024 09:07

Orkaan storm
Orkaan

Orkaan Helene bereikte donderdagnacht het noorden van Florida en eiste al één leven. Bij de stad Tampa viel een groot verkeersbord op een auto, waardoor een dodelijk ongeval plaatsvond.

 

Redactie, TPO, 27 september 2024 – Helene is een orkaan van de vierde categorie, de op een na zwaarste categorie, en gaat gepaard met windsnelheden van zo’n 225 kilometer per uur, aldus Amerikaanse media.

De storm bevindt zich in de Big Bend-regio, ten zuidoosten van Tallahassee. Honderdduizenden huishoudens zitten momenteel zonder stroom, en de verwachting is dat dit aantal verder zal toenemen naarmate de storm verder het land intrekt.

Waarschuwing voor overstromingen en noodtoestand afgekondigd

Volgens het Nationaal Orkaancentrum moeten mensen op hun schuilplekken blijven als de orkaan voorbijtrekt., zelfs wanneer het oog van de orkaan overtrekt, omdat de sterke wind snel kan terugkeren. De orkaan beweegt met een snelheid van ongeveer 38 kilometer per uur richting het noorden.

De vicedirecteur van het Orkaancentrum waarschuwt dat de overstromingen die Helene veroorzaakt, waarschijnlijk voor meer slachtoffers zullen zorgen. Gouverneur Ron DeSantis heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen voor bijna de hele staat Florida.