Buitenland

Geen evacuatie voor Nederlanders in Libanon

01-10-2024 12:12

Droneaanvanl in het conflict tussen Hezbollah en Israël in Libanon. Fotograaf: Jack Guez/AFP/Getty Images.

Nederland regelt op dit moment geen evacuatie voor Nederlanders in Libanon, ondanks de toegenomen gevechten in het land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) benadrukt dat al bijna een jaar het advies geldt om Libanon te verlaten. Er zijn nog steeds commerciële vluchten beschikbaar, aldus een woordvoerder van het ministerie.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Volgens BuZa is het belangrijk dat Nederlanders van deze mogelijkheden gebruikmaken, ook al zijn de ticketprijzen momenteel hoog. “Evacuaties zijn vaak onzeker, gevaarlijk en traumatisch”, aldus de woordvoerder. Hierdoor blijft een georganiseerde evacuatie voorlopig ‘niet aan de orde’, meldt het ANP.

Eerder werd bekend dat de Britse overheid een chartervlucht heeft ingezet voor Britten die Libanon willen verlaten. Canada heeft bovendien voor de komende dagen 800 vliegtickets gereserveerd voor Canadese burgers die het land willen ontvluchten.

Premier vraagt om hulp

De situatie in Libanon verslechtert snel door het oplopende conflict tussen Israël en Hezbollah, met hevige luchtaanvallen en nu ook een grondoffensief. De Libanese waarnemend premier Najib Mikati spreekt van een “gevaarlijke periode” in de geschiedenis van het land en vraagt de internationale gemeenschap -op een bijeenkomst van organisaties van de Verenigde Naties en ambassadeurs- om honderden miljoenen dollars aan hulp.

Rutte: NAVO zeer bezorgd

De NAVO is in contact met alle partners in de regio over Libanon en zeer bezorgd over de situatie daar, zegt oud-premier Mark Rutte op zijn eerste werkdag bij de NAVO als secretaris-generaal van de militaire alliantie. “Uiteraard gaat de NAVO hier niet over, maar we zijn zeer bezorgd”, aldus Rutte. “We hopen natuurlijk dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de vijandelijkheden.”

Lees ook: Israël intensiveert aanvallen op Hezbollah met gerichte grondaanvallen in Zuid-Libanon