Economie

Inflatie in eurozone daalt onder ECB-doelstelling: renteverlaging verwacht

01-10-2024 15:22

Foto: AP.

De inflatie in de eurozone is in september voor het eerst sinds 2021 gedaald tot onder de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens Eurostat stegen de consumentenprijzen met 1,8 procent in vergelijking met een jaar geleden, een daling ten opzichte van 2,2 procent in augustus. De daling is voornamelijk te danken aan de scherp gedaalde energiekosten.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Beleggers verwachten nu dat de ECB sneller dan eerder gedacht haar rentetarieven zal verlagen om de verzwakte economie te ondersteunen, meldt Bloomberg. Tijdens een hoorzitting op maandag hintte ECB-voorzitter Christine Lagarde al op een mogelijk besluit hierover in de vergadering van 17 oktober. De markt rekent inmiddels op een kans van 90 procent dat de ECB de rente deze maand voor de derde keer dit jaar zal verlagen.

De kerninflatie, die de volatiele energie- en voedselprijzen uitsluit, daalde eveneens naar 2,7 procent. Ondanks deze daling blijft de inflatie in de dienstensector hoog, met een tarief van 4 procent. Dit wordt deels veroorzaakt door de loongroei, hoewel ook deze begint af te vlakken.

 

De inflatie in grote landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje zakte in september onder de 2 procent. Analisten verwachten echter dat de energiekosten tegen het einde van het jaar weer zullen stijgen, waardoor de totale inflatie opnieuw kan oplopen.

Renteverlaging verwacht

Economen van grote banken, zoals Goldman Sachs en JPMorgan, voorspellen dat de ECB de rente in oktober verder zal verlagen, gevolgd door nog een verlaging in december. De depositorente zou daarmee kunnen dalen van 3,5 procent nu naar 3 procent tegen het einde van het jaar.