Buitenland

Israël intensiveert aanvallen op Hezbollah met gerichte grondaanvallen in Zuid-Libanon

01-10-2024 09:34

Israëlische tanks en APC's verzamelen zich bij de Israëlisch-Libanese grens op 30 september 2024 voor de start van een grondoffensief om terreurorganisatie Hezbollah uit te schakelen. Foto @Erik Marmor/Getty Images Europa

Israël is begonnen met gerichte grondaanvallen in Zuid-Libanon, waarmee het de campagne om Hezbollah uit te schakelen opvoert. De Israëlische defensiemacht (IDF) verklaart dinsdagochtend dat troepen doelen aanvallen “in dorpen dicht bij de grens” die “een onmiddellijke dreiging vormen voor Israëlische gemeenschappen in Noord-Israël.”

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – De aanvallen breiden de campagne tegen de door Iran gesteunde terreurorganisatie verder uit, na de Israëlische liquidatie van haar leider, Hassan Nasrallah, afgelopen vrijdag. Israël heeft de focus verlegd naar Libanon, nu de oorlog tegen Hamas in de Gazastrook stagneert.

Een verklaring van het IDF op X geeft aan dat de grondoperaties worden uitgevoerd op basis van “precieze inlichtingen tegen Hezbollah-terroristendoelen en infrastructuur in Zuid-Libanon.”

 

VS waarschuwt voor direct conflict met Iran

Volgens Libanese media heeft Israël dinsdagochtend vroeg het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Libanon, nabij de zuidelijke stad Sidon, aangevallen. Gevechtsvliegtuigen en drones van Israël vielen ook een aantal punten  in de Syrische hoofdstad Damascus aan, waarbij drie burgers zouden zijn gedood, negen anderen gewond zouden zijn geraakt en aanzienlijke schade aan eigendommen is aangericht, aldus het door de staat gerunde persbureau SANA.

Israëlische luchtaanvallen gingen maandag door, waarbij het IDF eerder meldde dat een van de aanvallen een “opslagfaciliteit voor grond-luchtraketten” nabij de internationale luchthaven van Beiroet had vernietigd.

Washington had verwacht dat Israël een beperkte grondinvasie in Libanon zou beginnen en heeft de regering van premier Benjamin Netanyahu inmiddels gewaarschuwd voor een grotere, langdurigere operatie die een direct conflict met Teheran zou kunnen veroorzaken. Dat zegt een Amerikaanse functionaris tegen Bloomberg, die anoniem wil blijven vanwege de gevoeligheid van het onderwerp.

‘Uitgebreide aanval speelt Hezbollah in de kaart’

Douglas London, een gepensioneerde senior CIA-officier en een niet-ingezeten onderzoeker aan het Middle East Institute, verklaart dat met een beperkte invasie Netanyahu “het risico op Hezbollah-aanvallen vermindert zonder het risico op slachtoffers onder Israëlische troepen te vergroten.”

London voegt eraan toe dat “een meer uitgebreide grondinvasie tot aan de Litani-rivier daarentegen Hezbollah in de kaart zou spelen, door doelen te creëren voor hinderlagen en guerrillaoperaties.”

Maar in een interview op Bloomberg Television merkt Randa Slim, een senior fellow bij het Middle East Institute, op dat Israël’s invasie van Libanon in 1982 ook begon als een beperkte operatie: “Het duurde enkele maanden en eindigde vervolgens in een bezetting van een deel van Zuid-Libanon, die duurde tot 2000,” zegt ze.

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, vertelde tankbemanningen die maandag langs de grens waren ingezet dat de liquidatie van Nasrallah niet de laatste stap was in de strijd tegen Hezbollah, en dat “we alle capaciteiten die we tot onze beschikking hebben zullen inzetten.”

Premier Netanyahu zegt dat het doel van het uitschakelen van Hezbollah is om een einde te maken aan de raketaanvallen van de door Iran gesteunde groep, die tienduizenden Israëli’s uit hun huizen in Noord-Israël heeft verdreven. Een vergelijkbare uittocht wordt gezien in Zuid-Libanon te midden van Israëlische vergeldingsacties.

Naim Qassem, nieuwe leider Hezbollah

Hoewel het grootste deel van de leiding van Hezbollah is gedood en een groot deel van zijn arsenaal is vernietigd, zeggen Israëlische functionarissen dat de groep nog steeds aanzienlijke capaciteiten heeft om verliezen toe te brengen aan Israëlische troepen en raketten over de grens af te vuren.

Naim Qassem, de plaatsvervanger van Nasrallah, verklaarde maandag dat de groep nog steeds bereid is om op de grond te vechten.

 

‘Eliminatie Hezbollah-dreiging binnen 10 km van grens’

Moshe Davidovich, een vertegenwoordiger van Israëlische gemeenschappen aan het westelijke uiteinde van het grensgebied met Libanon, zegt dat hij een bijeenkomst heeft bijgewoond waar Gallant heeft gezworen elke dreiging van Hezbollah tot op 10 kilometer van de grens te elimineren.

Internationaal wordt opgeroepen tot terughoudendheid en een staakt-het-vuren, zoals onder meer de VS, de Europese Unie en Arabische machten. De eerder genoemde Amerikaanse functionaris, die anoniem wil blijven, geeft aan dat de regering-Biden zich zorgen maakt dat het Israëlische leger zich zou kunnen overreiken.

De regering-Biden, die het liefst een staakt-het-vuren ziet, is er niet in geslaagd om de Israëlische militaire reactie te beperken en te sturen sinds 7 oktober, toen Hamas in Gaza een bloedbad aanrichtte, ongeveer 1.200 mensen op gruwelijke wijze vermoordde en meer dan 200 mensen ontvoerde in Zuid-Israël.

Hezbollah begon de dag daarna met raketaanvallen en heeft gezworen door te gaan tot Israël de campagne in Gaza beëindigt, waarbij volgens het door terreurorganisatie Hamas gecontroleerde ‘ministerie van Gezondheid’ meer dan 40.000 mensen om het leven zouden zijn gekomen.