Buitenland

KLM verlengt stopzetting vluchten naar Tel Aviv tot eind 2024

01-10-2024 14:04

KLM
Peter Gudella / Shutterstock.com.

KLM heeft besloten om tot het einde van dit jaar niet meer naar Tel Aviv te vliegen. Eerder was aangekondigd dat de vluchten tot 26 oktober opgeschort zouden worden, maar de oplopende spanningen in het Midden-Oosten hebben geleid tot een verlenging van de maatregel. De oorlog tussen Israël en Hezbollah in Libanon zorgt voor een verslechtering van de veiligheidssituatie. KLM voert overigens geen vluchten uit naar Beiroet.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Ook Transavia, de Nederlandse dochtermaatschappij van KLM, heeft maatregelen getroffen. Tot ten minste 3 november wordt er niet naar Beiroet gevlogen, terwijl vluchten naar Tel Aviv pas eind maart 2025 worden hervat. Beide maatschappijen volgen de ontwikkelingen nauwgezet, aldus het ANP.

Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, kondigde eerder al aan dat hun vluchten naar Beiroet tot eind november en die naar Tel Aviv tot eind oktober zijn opgeschort. Daarnaast vliegt Lufthansa momenteel niet op de Iraanse hoofdstad Teheran tot 14 oktober.

Europese luchtvaartautoriteiten hebben luchtvaartmaatschappijen geadviseerd het luchtruim van Libanon en Israël voorlopig te vermijden. Deze waarschuwing is uitgegeven door de Europese Commissie en het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en geldt voorlopig tot 31 oktober.

Luchtbrug voor noodhulp

De spanningen in de regio nemen verder toe nadat Israël een grondoffensief in Zuid-Libanon is gestart, gericht op Hezbollah. De Libanese parlementsvoorzitter Nabih Berri roept de Verenigde Naties op om een luchtbrug in te stellen voor noodhulp. Volgens de Hezbollah-bondgenoot is de luchtbrug nodig om de bijna een miljoen Libanezen die ontheemd zijn geraakt door Israëlische aanvallen van hulp te voorzien.

Berri roept daarnaast het Rode Kruis op om zijn “plicht uit te voeren in het leveren van hulpgoederen en medische benodigdheden in het zuiden van Libanon”.

Humanitaire behoeften enorm

Volgens VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF is de situatie “kritiek na een dramatische escalatie van het conflict met Israël”. De Nederlandse tak meldt dat 1 miljoen mensen, onder wie 300.000 kinderen, zijn gevlucht. De humanitaire behoeften zijn bovendien “enorm”, terwijl de beschikbare voorzieningen ontoereikend zijn. Wouter Booij, woordvoerder en noodhulpspecialist van UNICEF Nederland, spreekt eveneens van een “catastrofe”.

VN-hulporganisatie OCHA verzoekt de betrokken partijen prioriteit te geven aan de bescherming van burgers, zich te houden aan het internationale humanitair recht en onmiddellijk de-escalatie na te streven om meer doden en verder leed te voorkomen. Een OCHA-woordvoerder waarschuwt dat de situatie gezien de laatste ontwikkelingen “nog erger kan worden”.

Lees ook: Israël intensiveert aanvallen op Hezbollah met gerichte grondaanvallen in Zuid-Libanon