Buitenland

LIVESTREAM: Rutte neemt leiderschap NAVO over van Stoltenberg

01-10-2024 11:41

Dutchmen Photography/Shutterstock

Oud-premier Mark Rutte neemt dinsdag officieel het leiderschap van de NAVO over van secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Omstreeks negen uur leggen Rutte en Stoltenberg een krans bij het NAVO-hoofdkwartier ter nagedachtenis aan de slachtoffers van NAVO-missies.

 

De overdracht van het NAVO leiderschap kan HIER live worden gevolgd via een LIVESTREAM op You Tube

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Na de herdenkingsplechtigheid vindt er een vergadering plaats met de ambassadeurs van de 32 NAVO-landen, waarin Stoltenberg zijn functie formeel neerlegt. Tijdens deze bijeenkomst zullen beide NAVO-leiders een korte voordracht houden. Rutte geeft aan het einde van de ochtend zijn eerste persconferentie als nieuwe secretaris-generaal.

Verwacht wordt dat vragen over de situatie in Oekraïne een belangrijk onderwerp zullen zijn. Met de winter in aantocht en de aanhoudende dreiging van Rusland is het voor journalisten cruciaal om te weten hoe Rutte de militaire steun voor Oekraïne kan bevorderen, ook al heeft hij daar niet direct invloed op.

De beslissing over militaire steun aan Oekraïne ligt immers bij de NAVO-landen zelf. Rutte’s rol als leider van de 32 bondgenoten zal vooral gericht zijn op het behouden van eenheid binnen de alliantie. Deze eenheid is niet vanzelfsprekend, zoals bleek tijdens de procedure voor zijn aanstelling.

Strategische bruggenbouwer

Hoewel de Verenigde Staten al snel hadden besloten dat Rutte de beste kandidaat was, werd de benoeming vertraagd door tegenwerking van Hongarije.

Hongarije stemde uiteindelijk in met de benoeming, nadat Rutte erkende dat hij mogelijk gevoelens in Boedapest had gekwetst met eerdere opmerkingen over de EU. Hij bevestigde bovendien dat Hongarije niet verplicht is om deel te nemen aan NAVO-activiteiten met betrekking tot Oekraïne.

Deze diplomatieke stappen waren cruciaal voor zijn aanstelling en benadrukken de uitdagingen die hij als NAVO-leider zal tegenkomen.

Rutte’s vaardigheden als geduldige en strategische bruggenbouwer zullen van groot belang zijn in zijn nieuwe rol, schrijft het ANP. De uitdagingen waarmee de NAVO momenteel wordt geconfronteerd, vereisen niet alleen sterke diplomatieke vaardigheden, maar ook de capaciteit om verschillende belangen van lidstaten te harmoniseren.