Buitenland

Nederland haalt burgers terug uit Libanon

01-10-2024 17:06

Schade na een Israelische luchtaanval in Beiroet. Foto: AFP/Getty Images.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet zich in om Nederlandse burgers uit Libanon terug te halen vanwege de verslechterende veiligheidssituatie in het land. De evacuatie wordt in gang gezet met militair luchttransport, dat de komende dagen zal starten. Het besluit komt na eerdere oproepen aan Nederlanders om Libanon zelfstandig te verlaten.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Eerder deze dinsdag liet het ministerie nog weten geen evacuatie te regelen, maar daar is het nu op teruggekomen. Door de toenemende dreiging heeft het ministerie nu besloten om actief te ondersteunen bij de repatriëring van landgenoten, meldt het ANP. Naast militaire vluchten wordt er ook hulp aangeboden via commerciële luchtvaartmaatschappijen. Nederland werkt bovendien samen met andere landen die vluchten organiseren.

Het exacte aantal Nederlanders dat zich momenteel in Libanon bevindt, is onbekend. Er bestaat geen registratieplicht, maar de Nederlandse ambassade in Beiroet heeft al wel contact gehad met een aantal landgenoten. Mensen die willen vertrekken, kunnen zich digitaal aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ambassade blijft nog open

Wanneer de eerste vlucht vertrekt en hoeveel vluchten er nodig zullen zijn, is nog niet bekend. De ambassade in Beiroet blijft vooralsnog open om assistentie te verlenen aan Nederlanders in het land.