Binnenland

Oplossing fatbike-problemen ligt bij de gebruiker

01-10-2024 14:47

Fatbike. Foto: Pexels.

De Tweede Kamer wil met een helmplicht en een leeftijdsgrens van 14 jaar de verkeersveiligheid rondom fatbikes verbeteren. Maar de uitvoering is lastig. Fatbikes zijn vaak moeilijk te onderscheiden van elektrische fietsen, wat de handhaving bemoeilijkt. Bovendien zijn niet alleen de voertuigen, maar ook infrastructuur en menselijk gedrag van grote invloed op de verkeersveiligheid. En daar valt nog veel te winnen, volgens Paul van de Coevering van de Breda University of Applied Sciences (BUas).

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Uit onderzoek van de BUas blijkt dat er brede steun voor de nieuwe maatregelen is onder de bevolking. Uit het onderzoek blijkt dat 71 procent van de ondervraagden uit stedelijke gebieden in Noord-Brabant en Gelderland vindt dat de overheid meer moet doen om de veiligheid van lichte elektrische voertuigen, zoals fatbikes, te waarborgen. Maatregelen zoals een minimumleeftijd van 16 jaar (92 procent steun), strenge handhaving van snelheidslimieten (89 procent), een bromfietsrijbewijs (84 procent) en een helmplicht (83 procent) worden massaal ondersteund.

Zelfoverschatting

Toch is de effectiviteit van deze regels onzeker, benadrukt Van de Coevering, lector mobiliteit en stedelijke ontwikkeling aan de BUas. “Verkeersveiligheid wordt bepaald door een combinatie van voertuig, infrastructuur en gedrag. Vooral jonge bestuurders, opgevoerde fatbikes, hoge snelheden en afleiding door telefoongebruik vergroten de kans op ongelukken. Zelfoverschatting speelt een grote rol. Mensen kunnen niet effectief multitasken, zeker niet bij hoge snelheden van rond de 25 km/u.”

Niet kopen

“Ook ouders spelen een cruciale rol: koop geen fatbike voor je kinderen, ondanks de aantrekkingskracht en de sociale druk van leeftijdsgenoten. Fatbikes zijn, net als brommers en scooters, ongeschikt voor kinderen. Het risico op ongevallen en ernstig letsel voor zowel henzelf als de medeweggebruikers is simpelweg te groot.”