Buitenland

Rusland en Pakistan starten ruilhandel om sancties te omzeilen

01-10-2024 13:18

Rijsthandel in Pakistan. Foto: Asad Zaidi/Bloomberg.

Rusland en Pakistan hebben een nieuwe handelsovereenkomst gesloten waarbij landbouwproducten worden geruild om de impact van Westerse sancties te omzeilen. Volgens het Russische persbureau Tass wisselen de twee landen voedingsmiddelen uit zonder gebruik te maken van traditionele betalingssystemen. De sancties, die met name de grensoverschrijdende betalingen van Rusland bemoeilijken, zorgen ervoor dat het land alternatieve manieren moet zoeken om handel te drijven.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Tijdens het Pakistan-Rusland Handels- en Investeringsforum, dinsdag in Moskou, tekenden het Russische bedrijf Astarta-Agrotrading en de Pakistaanse onderneming Meskay & Femtee Trading Company een overeenkomst, meldt Bloomberg. Rusland levert 20.000 ton kikkererwten aan Pakistan, terwijl Pakistan dezelfde hoeveelheid rijst teruglevert. Daarnaast stuurt Rusland nog eens 15.000 ton kikkererwten en 10.000 ton linzen, in ruil voor 15.000 ton mandarijnen en 10.000 ton aardappelen vanuit Pakistan.

Reactie op Amerikaanse sancties

Deze ruilhandel is een directe reactie op de toenemende druk van Amerikaanse sancties, die met name gericht zijn op banken in landen die handel drijven met Rusland. Om deze obstakels te omzeilen, zoekt Rusland naar alternatieve handelsmethoden zoals ruilhandel. Eerder werd al gespeculeerd over soortgelijke ruilovereenkomsten tussen Rusland en China, volgens een bericht van Reuters in augustus. Met deze strategie probeert Rusland zijn internationale handel ondanks de sancties voort te zetten.