Buitenland

Rutte: China moet stoppen met steun aan Russische militaire industrie

01-10-2024 12:40

Mark Rutte op het NAVO hoofdkwartier in Brussel. Foto: Ksenia Kuleshova/Bloomberg.

Mark Rutte, de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, roept China op te stoppen met het leveren van materialen waarmee Rusland wapens en oorlogsmaterieel kan maken. Tijdens zijn eerste persconferentie in zijn nieuwe functie benadrukt hij dat China geen rol zou moeten spelen in het voeden van het conflict in Oekraïne, dat hij bestempelt als het grootste Europese conflict sinds de Tweede Wereldoorlog.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – “Door zijn steun aan de militaire industrie van Rusland is China een beslissende leverancier geworden van Ruslands oorlog in Oekraïne”, zegt Rutte. Hij geeft aan dat de leveranties van China een bedreiging vormen voor de veiligheid en stabiliteit van Europa, meldt het ANP.

De uitspraken van Rutte volgen op zijn recente benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Hij vervangt de Noor Jens Stoltenberg, die na acht jaar zijn functie neerlegt.

Investering in onze eigen veiligheid

Rutte zet de lijn van zijn voorganger voort. Hij benadrukt dat “een onafhankelijk en democratisch Oekraïne van vitaal belang is voor vrede en stabiliteit in Europa.” Het financieel steunen van Oekraïne is dan “ook een investering in onze eigen veiligheid. Oekraïne steunen is juist.” Bovendien zijn de kosten voor steun aan Oekraïne “veel, veel lager dan de kosten die we zouden moeten maken als we Poetin zijn gang laten gaan.”

Zelensky kijkt uit naar samenwerking

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft positief gereageerd op Ruttes benoeming. Hij laat via X weten uit te kijken naar de samenwerking en spreekt zijn waardering uit voor de inspanningen van de NAVO in de ondersteuning van Oekraïne. Volgens Zelensky is het lidmaatschap van Oekraïne bij de NAVO onomkeerbaar en blijft het land vastberaden op dat pad voortgaan.

 

Rusland verwacht geen nieuwe koers

Aan de andere kant verwacht Rusland geen significante beleidsveranderingen van de NAVO onder leiding van Rutte. Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, geeft aan dat Rusland geen nieuwe koers verwacht. Hij benadrukt dat Nederland eerder een harde lijn heeft gevolgd in het contact met Rusland en dat het Kremlin geen verbetering in de betrekkingen ziet nu Rutte aan het roer staat bij de NAVO.

Met zijn harde boodschap richting China en zijn steun voor Oekraïne maakt Rutte in ieder geval meteen duidelijk dat hij zich in zijn nieuwe rol blijft inzetten voor de stabiliteit van Europa en de bescherming van democratische waarden.

Lees ook: Rutte: ‘Oekraïne moet snel lid worden van de NAVO’

Lees ook: LIVESTREAM: Rutte neemt leiderschap NAVO over van Stoltenberg