Binnenland

Slijtage van autobanden grootste bron van microplastics

01-10-2024 11:38

Autoband. Foto @webandi/Pixabay

Slijtende banden van auto’s en vrachtwagens zijn de belangrijkste veroorzakers van microplastics, de kleine plasticdeeltjes die het milieu vervuilen. Naast de slijtage van banden, draagt ook de productie van plastic producten door de industrie aanzienlijk bij aan het vrijkomen van deze schadelijke korrels.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Plasticafval is een andere belangrijke bron van microplastics in ons milieu.

Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarin ook enkele kleinere bronnen van microplastics zijn geïdentificeerd. Deze omvatten verf, kleding, bestrijdingsmiddelen in de landbouw en de korrels die worden aangetroffen in kunstgrassportvelden.

Deze diversiteit aan bronnen benadrukt de complexiteit van het probleem.

‘Verminder plasticgebruik en verbeter waterzuivering’

Om de vervuiling door microplastics te verminderen, adviseert het RIVM om minder plastic te gebruiken en om strengere regels in te voeren voor de industrie. Daarnaast kunnen verbeteringen aan autobanden ervoor zorgen dat ze minder slijten.

Een andere mogelijke oplossing is het zuiveren van water dat van de wegen in de goot terechtkomt, zodat microplastics worden opgevangen voordat ze het milieu vervuilen. Dit soort zuivering gebeurt al in stedelijke gebieden, maar niet in de buitengebieden.