Binnenland

Strengere regels voor vuurwerkopslag

01-10-2024 16:51

Foto ter illustratie. Mircea Moira/Shutterstock

De regels voor de opslag van vuurwerk in Nederland worden strenger. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Chris Jansen (PVV) kondigt aan dat gaasverpakkingen rond vuurwerk niet langer zijn toegestaan. Dit besluit volgt op een onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), waaruit blijkt dat deze verpakkingen niet voldoende beschermen tegen massa-explosieve reacties.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Op dit moment wordt vuurwerk in bepaalde gevaarsklassen in Nederland vervoerd en opgeslagen. Door het te verpakken in een speciale gaasconstructie, kon vuurwerk van een hogere gevaarsklasse lager worden geclassificeerd en alsnog in Nederland worden opgeslagen en gebruikt. Het ILT-onderzoek heeft echter aangetoond dat deze verpakkingen onvoldoende veiligheid bieden, wat heeft geleid tot het besluit om ze te verbieden, zo laat het ministerie weten.

Veiligheid staat voorop

De regelgeving rondom vuurwerkopslag wordt op korte termijn aangepast. Totdat deze nieuwe regels van kracht zijn, heeft de ILT afspraken gemaakt met de vuurwerkbranche om het gebruik van de gaasverpakkingen te stoppen. Staatssecretaris Jansen benadrukt dat de veiligheid voorop staat: “Veel mensen genieten van de vuurwerktraditie, maar het moet wel veilig gebeuren. Dat geldt niet alleen voor het afsteken, maar ook voor de opslag van vuurwerk. Daarom nemen we deze stap.”

Daarnaast wordt het huidige Vuurwerkbesluit, dat uit 2002 stamt, opnieuw beoordeeld. Mogelijk leidt dit aanvullend onderzoek tot verdere aanscherping van de regels, zodat vuurwerkopslag en -gebruik in Nederland veiliger kan plaatsvinden.