Binnenland

Striktere regels voor online gokken: speellimieten en meer bescherming

01-10-2024 15:53

Jackpot
Shutterstock.

Vanaf deze dinsdag gelden er strengere regels voor online gokken in Nederland. Het doel is om spelers beter te beschermen tegen de risico’s van gokverslaving.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Een van de belangrijkste nieuwe maatregelen is de invoering van verplichte speellimieten. Nieuwe spelers mogen maximaal 350 euro per maand storten, jongeren tot 24 jaar zelfs maar 150 euro. Wil je een hogere limiet instellen? Dan moet je eerst een persoonlijk gesprek voeren met de aanbieder.

“Deze maatregelen zijn hard nodig”, aldus staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken. “We moeten spelers bewuster maken van de risico’s en hen helpen om verantwoord te gokken.”

Geen suggestieve vragen

Naast de speellimiet zijn er nog meer maatregelen getroffen. Spelers moeten hun limiet kunnen instellen zonder beïnvloed te worden door reclames of suggestieve vragen. Ze worden actief gevraagd of ze bereid zijn het ingestelde bedrag te verliezen en worden tijdens het spelen regelmatig herinnerd aan de duur van hun sessie en de gestelde limieten. Verder worden alle bedragen duidelijk weergegeven in euro’s.

Ook de Kansspelautoriteit speelt een belangrijke rol. Zij houdt toezicht op de naleving van de nieuwe regels en kan boetes opleggen aan aanbieders die zich niet aan de regels houden.

Met deze nieuwe maatregelen hoopt de overheid gokverslaving te verminderen en een veiliger speelklimaat te creëren.