Binnenland

Tata Steel voltooit bouw van windscherm tegen stofoverlast

01-10-2024 11:26

Tata Steel in IJmuiden. Foto @Peter Boer/Bloomberg

Tata Steel heeft de bouw van een groot windscherm afgerond dat 18 meter hoog en ongeveer een kilometer lang is. Het scherm moet voorkomen dat stof van het fabrieksterrein in IJmuiden verwaait, wat naar verwachting de overlast voor omwonenden zal verminderen.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Het staalbedrijf verwacht dat deze maatregel, samen met andere eerder genomen acties, de stofneerslag in de omgeving met 65 procent zal verminderen, meldt het ANP..

Het windscherm omringt de zogenaamde grondstoffenvelden van Tata. Volgens het bedrijf kunnen kleine deeltjes vanaf deze velden opwaaien en als stof in de buurt neerdalen. Het nieuwe scherm is speciaal ontwikkeld om deze stofverspreiding tegen te gaan.

Om het scherm beter in de omgeving te laten passen, hebben kunstenaars een schildering op het scherm aangebracht.

300 miljoen euro aan milieuvriendelijke verbeteringen

Deze ontwikkeling volgt op jarenlange klachten van omwonenden over stofoverlast en diverse dwangsommen van de omgevingsdienst. In reactie op deze zorgen heeft Tata Steel enkele jaren geleden 300 miljoen euro gereserveerd voor milieuvriendelijke verbeteringen.

Deze investeringen zijn bedoeld om de impact van de fabriek op het milieu te verminderen en de leefbaarheid voor de buurt te verbeteren.

Toekomst: staalproductie met schone waterstof

Naast het windscherm heeft Tata Steel ook plannen aangekondigd om in de toekomst staal te produceren met schone waterstof in plaats van vervuilende steenkool. Dit is onderdeel van hun bredere strategie om de milieu-impact te verlagen.

Totdat deze plannen gerealiseerd zijn, blijven echter verschillende vervuilende installaties operationeel.