Binnenland

Versnelling energietransitie ook mogelijk in steden en wijken

01-10-2024 13:39

Foto: Mensen Maken de Transitie.

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederland voor het eerst meer energie uit duurzame bronnen produceert dan uit fossiele brandstoffen. Deze trend komt voort uit de enorme versnelling in de aanleg van zonnepanelen en windparken de afgelopen tien jaar. Volgens Martha van den Hengel, directeur van de organisatie ‘Mensen Maken de Transitie’, is een vergelijkbare versnelling ook mogelijk voor de energietransitie in steden en wijken.

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – Het aanleggen van zonnepanelen kan tegenwoordig binnen een dag worden afgerond, en Nederland loopt voorop in de efficiënte aanleg van windparken op zee. Dit succes is mede te danken aan duidelijke overheidsregulering en heldere randvoorwaarden, die investeringen aantrekkelijk maken voor bedrijven. Van den Hengel benadrukt dat deze efficiëntie ook haalbaar is in de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Bureaucratie

Toch verloopt de verduurzaming van woningen en hele wijken vaak traag door bureaucratie, zoals inspraakprocedures en ruimtegebrek. Van den Hengel pleit voor een gerichte aanpak waarbij knelpunten worden aangepakt en uitvoerend werk centraal wordt gesteld. “Gemeenten kunnen bijvoorbeeld vooraf locaties vaststellen voor transformatorhuisjes, waardoor aannemers en netbeheerders sneller aan de slag kunnen. Woningcorporaties spelen ook een belangrijke rol door grootschalige verduurzamingsopdrachten uit te zetten, wat de efficiëntie ten goede komt.”

Hoewel het verduurzamen van wijken en woningen complex kan zijn, gelooft Van den Hengel dat elk nieuw project sneller en efficiënter kan worden uitgevoerd. “Innovatie en schaalvergroting kunnen de komende jaren bijdragen aan een versnelde energietransitie.”