Binnenland

Wilders: Zonder noodwet asiel heeft het kabinet een probleem

01-10-2024 16:20

Geert Wilders Foto @Sem Van Der Wal/AFP/Getty Images

Geert Wilders benadrukt dat de PVV vasthoudt aan de noodwetgeving om de asielinstroom te beperken. Volgens de partijleider is dit afgesproken en kan het kabinet niet om deze maatregel heen. “Als we dat niet krijgen, dan heeft het kabinet een probleem,” aldus Wilders. Hij stelt dat een alternatieve route naar asielmaatregelen een “moeilijk verhaal” wordt en zegt: “Ik weet niet of we dan nog heel lang vrolijk doorgaan.”

 

Redactie, TPO, 1 oktober 2024 – De ministerraad staat op het punt om een beslissing te nemen over het inroepen van artikel 110 en 111 van de Vreemdelingenwet, meldt het ANP. Dit zou het kabinet in staat stellen strengere regels in te voeren vanwege “buitengewone omstandigheden.” Het onderwerp zorgt voor spanning binnen de coalitie, waarbij de nieuwe partij NSC twijfels heeft over de mogelijkheid om een solide onderbouwing voor de noodwet te vinden. Voor de PVV is het echter een noodzaak.

Snelle beslissing gewenst

Wilders wijst erop dat de route via het noodrecht in het coalitieakkoord is vastgelegd. Hij dringt aan op een snelle beslissing, omdat hij vreest dat de Kamer het wetgevingstraject zal vertragen met technische briefings en schriftelijke vragen. Bovendien spreekt hij premier Dick Schoof tegen, die eerder stelde dat er nog geen besluit is genomen. De PVV en de NSC hebben verschillende interpretaties van de afspraken in het regeerakkoord, wat de situatie verder bemoeilijkt.